Hammaste anatoomia ja oklusioon

8. Sülg

Autor:  Riina Runnel

Sülg on inimorganismi oluline vedelik, mis täidab mitmeid funktsioone, sealhulgas suuõõne kaitsmist haiguste eest. Sülge toodavad suured paarilised süljenäärmed (65% lõualuualused ehk submandibulaarsed süljenäärmed, 20% kõrvasüljenäämed ehk parotiidnäärmed ning 5-7% keelealused ehk sublingvaalsed süljenäärmed) ning suuõõnes hajusalt (huultel, põskedel, suulaes) paiknevad väikesed süljenäärmed. Sülje päevane kogus ulatub keskmiselt 0,5–1,5 liitrini. Puhkeolekus on süljevool tervetel isikutel vahemikus 0,4–0,5 ml/min ja see kogus katab suuõõnt õhukese niisutava kihina. Sülje koostises leidub vett (ca 99%), ensüüme, mineraale ja antimikroobseid aineid, mis mängivad rolli suu tervise hoidmises. 

Kaariese ennetuses on süljel võtmeroll, sest ta loputab hambaid mehaaniliselt ja neutraliseerib (bikarbonaatpuhvriga) hambakatu pH muutuse, aidates vähendada happerünnaku toimet hambaemailile. Kui süsivesikute tarbimise järgselt tekivad hamba pinnal olevate mikroobide ainevahetuse (fermenteerimise) tulemusel happelised jääkproduktid, mis hamba emailist kaltsiumi ja fosfaadiioonid välja lahustavad (vt allpool olevat joonist), nii et emaili pind jääb nõrgemaks (demineralisatsioon) ja on vastuvõtlikum kahjustustele. Mõne aja möödudes, kui hambakatu pH süljepuhvri abil taas neutraliseerub, pöörduvad needsamad ioonid süljest tagasi hambaemaili (toimub emaili remineraliseerumine). Kui sülje hulk ei ole piisav, on kahjustuse paranemine väiksem ja risk hambakahjustuste tekkeks suurem. 

Allikas: https://www.nature.com/articles/bdjteam2015123

 

Sama kehtib ka suu limaskestal – sülg on selle naturaalne niisutaja. Nii nagu kuiv nahk on kergemini kahjustuv, on ka kuivas suus mikroorganismide kinnitumine suuõõne pindadele suurem ja kuiv limaskest kahjustub kergemini.

Sülje kaitsefunktsioonid on:

  1. Mikroobide vastu võitlemine – Süljes leiduvad antimikroobsed ained, nagu lüsosüüm ja laktoferriin, aitavad hävitada kahjulikke baktereid ja takistada nende kasvu.
  2. Happesuse tasakaalustamine – Sülg neutraliseerib toiduga suuhappesuse tõusu, mis aitab ära hoida hambakaariese teket.
  3. Kaitse ja taastumine – Süljes olevad mineraalid (nt kaltsium ja fosfaat) aitavad tugevdada hambaemaili ja toetada kudede paranemist.
  4. Seedimise toetamine – Amülaas-ensüüm aitab toitu lagundada juba suus, muutes seedimisprotsessi lihtsamaks.
  5. Niisutamine ja neelamise lihtsustamine – Sülg hoiab suu limaskesta niiskena ja aitab toidul libiseda neelamise ajal.
Accept Cookies