Bioloogia kursus põhikooliõpilastele

Põhimõisted

Aeroob – hapnikuga keskkonnas elav organism

Algloom – üherakulised tuumaga organismid, kes toitumistüübilt sarnanevad enamasti loomadega

Anaeroob – hapnikuvabas keskkonnas elav organism

Bakter – kõige väiksem üherakuline organism, kellel on kõik elu tunnused

Eeltuumsed organismid – organismid, kelle rakkudes pole tuuma

Mügarbakterid – liblikõieliste taimede juurtega sümbioosis elavad bakterid, kes seovad õhulämmastikku

Pastöörimine – toiduainete töötlemine lühiajalise kuumutamisega temperatuuril 70 -90°C, mil hävivad bakterid, kuid mitte nende spoorid

Peiteaeg – ajavahemik, mis jääb haigustekitajaga nakatumise ja haigustunnuste ilmnemise vahele

Pooldumine – paljunemisviis, mille korral rakk või üherakuline organism jaguneb kaheks enam-vähem võrdseks osaks.

Spoor – bakterite eriline mitme paksu kestaga kaetud rakk, mille veesisaldus on vähenenud  ja ainevahetus aeglustunud

Viirus – üliväike bioobjekt, mis asub eluta ja elusa looduse piirimail.