Bioloogia kursus põhikooliõpilastele

4.2. Milline on kalade tähtsus looduses ja inimese elus?

Kalad on olulised toiduahelas, reguleerivad vetikate ja planktoni arvukust. Kalad on toiduks veeimetajatele, lindudele ja inimesele. Kalamaksaõli on D-vitamiinirikas.  Tänapäeval kalavarud vähenevad kiiresti. Kalade kaitseks on kehtestatud alammõõt (loom on jõudnud vähemalt korra anda järglasi) ja kalapüügi eeskirjad. Kalakasvatuses  kasvatatakse karpkala, lõhet ja forelli.

Mille poolest kalad erinevad?

Kalad erinevad toitumise, elupaiga,  kudemise, järglaste eest hoolitsemise ja välimuse poolest.

Kalad jaotatakse toitumise järgi röövkalad ja lepiskalad. Röövkalad (näiteks haug ja ahven) toituvad teistest kaladestLepiskalad (näiteks särg ja latikas) toituvad vetikatest ja planktonist.
Elupaiga järgi jaotatakse kalad mageveekalad (näiteks särg, haug, ahven), merekalad (lest, heeringas, tursk) ja siirdekalad (angerjas ja lõhe). Siirdekalad saavad elada nii magedas kui ka soolases vees. Veekogu põhjas elab lest, avavees viidikas, veekogu taimedega osas haug.