Bioloogia kursus põhikooliõpilastele

5. TAIMEDE TÄHTSUS LOODUSES JA INIMESE ELUS

5.1. Miks on taimed tähtsad? 

  1. Taimed toodavad hapnikku.
  2. Taimedest algavad kõik toiduahelad
  3. Taimed on paljudele loomadele elupaigaks
  4. Taimed kujundavad mulda  

 

5.2. Kuidas inimene kasutab taimi?

Tabel 7.  Milleks inimene kasutab taime erinevaid organeid? 

Taime organ

Kasutusala

Näide

Juur

  1.  toiduks
  2.  maitsetaimed
  3.  ravimtaimed
  4.  loomasöödaks
  1. porgand, kaalikas
  2. juurseller, ingver, mädarõigas
  3. palderjan, takjas
  4.  loomapeet

Vars

  1.  paberitööstuses
  2. kütteks
  3. mööbli valmistamiseks
  4.  ehituseks
  5.  tekstiilitööstuses
  6.  toiduks
  1.  kask, lepp
  2.  kask, lepp
  3.  mänd, kuusk, tamm
  4.  haab, mänd, kuusk
  5. lina
  6. spargel, nuikapsas 

Leht

  1.  toiduks
  2.  maitsetaimed
  3.  ravimtaimed
  4.  ehituseks
  5.  jookide valmistamiseks
  6.  loomasöödaks
  1.  lehtsalat, kapsas
  2.  till, seller, petersell
  3. teeleht, paiseleht
  4.  palmilehed
  5.  piparmünt, 
  6. ristik, söödakapsas

Õis

  1.  toiduks
  2. ravimtaimed
  3. ilutaimed
  4.  farmaatsiatööstus
  1.  lillkapsas, spargelkapsas
  2.  pärn
  3.  roos, nelk
  4.  roos, piibeleht

Vili

  1.  toiduks
  2.  joogid
  3. maitsetaimed
  4. ravimtaimed
  5.  õli
  6. tekstiilitööstus
  1.  õun, pirn, banaan
  2. kakao, kohv, 
  3. nelk, vürts, pipar
  4. kibuvits, aroonia
  5.  raps, päevalill
  6. puuvill

 

5.3. Kuidas me jaotame köögivilju?

  1. juurköögiviljad – porgand, peet, kaalikas.
  2. sibulköögiviljad– küüslauk, porrulauk, harilik sibul
  3. varsköögiviljad – nuikapsas, spargel
  4. lehtköögiviljad – aedsalat, peakapsas
  5. õisikköögiviljad – lillkapsas
  6. kaunköögiviljad – hernes, aed – ja põlduba
  7. viliköögiviljad – kurk, tomat, kõrvits.