Põhimõisted
Aeroob – hapnikuga keskkonnas elav organism
Algloom – üherakulised tuumaga organismid, kes toitumistüübilt sarnanevad enamasti loomadega
Anaeroob – hapnikuvabas keskkonnas elav organism
Bakter – kõige väiksem üherakuline organism, kellel on kõik elu tunnused
Eeltuumsed organismid – organismid, kelle rakkudes pole tuuma
Mügarbakterid – liblikõieliste taimede juurtega sümbioosis elavad bakterid, kes seovad õhulämmastikku
Pastöörimine – toiduainete töötlemine lühiajalise kuumutamisega temperatuuril 70 -90°C, mil hävivad bakterid, kuid mitte nende spoorid
Peiteaeg – ajavahemik, mis jääb haigustekitajaga nakatumise ja haigustunnuste ilmnemise vahele
Pooldumine – paljunemisviis, mille korral rakk või üherakuline organism jaguneb kaheks enam-vähem võrdseks osaks.
Spoor – bakterite eriline mitme paksu kestaga kaetud rakk, mille veesisaldus on vähenenud ja ainevahetus aeglustunud
Viirus – üliväike bioobjekt, mis asub eluta ja elusa looduse piirimail.