Bioloogia kursus põhikooliõpilastele

2.9. Mis on pastöörimine ja steriliseerimine?

Bakterid rikuvad inimese toitu. Inimene on õppinud toiduaineid säilitama neid kuumutades, kuivatades, soolates, külmutades ja vaakumpakendamisega.

Pastöörimine Steriliseerimine
  • Temperatuuril 70 -90°C
  • Temperatuuril kuni 120°C ja kõrgel rõhul
  • Hävivad bakterirakud, kuid spoorid säilivad
  • Hävivad täielikult bakterirakud ja nende spoorid
  • Kasutatakse toiduainete lühiajaliseks säilitamiseks, pikema aja möödudes toit rikneb
  • Steriliseeritud toiduained ei rikne enamasti isegi pikaajalisel säilitamisel
  • Kasutatakse näiteks piimatoodete säilitamiseks
  • Kasutatakse näiteks liha-kalakonservide valmistamisel.
Accept Cookies