Liigu edasi põhisisu juurde
Pintselhallik

Bioloogia kursus põhikooliõpilastele

2.9. Mis on pastöörimine ja steriliseerimine?

Bakterid rikuvad inimese toitu. Inimene on õppinud toiduaineid säilitama neid kuumutades, kuivatades, soolates, külmutades ja vaakumpakendamisega.

Pastöörimine Steriliseerimine
  • Temperatuuril 70 -90°C
  • Temperatuuril kuni 120°C ja kõrgel rõhul
  • Hävivad bakterirakud, kuid spoorid säilivad
  • Hävivad täielikult bakterirakud ja nende spoorid
  • Kasutatakse toiduainete lühiajaliseks säilitamiseks, pikema aja möödudes toit rikneb
  • Steriliseeritud toiduained ei rikne enamasti isegi pikaajalisel säilitamisel
  • Kasutatakse näiteks piimatoodete säilitamiseks
  • Kasutatakse näiteks liha-kalakonservide valmistamisel.
Accept Cookies