Bioloogia kursus põhikooliõpilastele

2.7. Milleks kasutab inimene baktereid?

Kasutusvaldkond Kasutusviis
Toiduainetetööstus
  • Juba sajandeid tagasi hakati kasutama  juustu  valmistamisel,  piimatoodete jt hapendamisel (kurgid, kapsad)
  • Nüüd on GM-bakterid, kes toodavad toiduainete omaduste parandajaid (toidupaksendajad, lõhna- ja maitsetugevdajad)
Ravimitööstuses
  • Nende abil toodetakse antibiootikume, vitamiine, insuliini jt ravimeid
Materjalide tootmisel
  • Kasutatakse plastmasside,  puuvilla, ämblikuniidi, lahustite, etanooli, rauamaagi rikastamisel
Keskkonnatehnoloogias
  • Puhastavad naftajääke konteinerites, vedeldavad naftat, naftareostuse likvideerimine
  • Lagundavad prügi, kasutatakse prügimägedel biogaasi tootmiseks. Samuti saab toota etanooli jäätmetest.
  • Reovete puhastajad: tekib aktiivmuda ja biokile
Põllumajanduses
  • Mügarbakterid väetavad põldu. Seovad õhulämmastikku ja tõstvad mulla viljakust.
Keemiatööstus
  • Pesuvahendite ensüümid (lipaasid, proteaasid jne)

 

Vaata videot

Teadlane teab: Mis on mikrobioota?

Kolmandate osapoolte sisu nägemiseks palun nõustu küpsistega.

Accept Cookies