Keskkond ja säästev areng
Sport ja tervis
Koostaja Külli Relve
KURSUSE EESMÄRK:
Kursusega taotletakse, et õpilane:
- teab tervisliku toitumise põhitõdesid ja toitumishäiretega kaasnevaid ohtusid
- teab, kuidas vähendada võimalikke terviseriske
- suudab teha teadlikke otsuseid igapäevaelus, väärtustades tervislikke eluviise
KURSUSE SISU:
II TERVISLIK TOITUMINE
- Toitained. Vitamiinide ja mineraalide osa toitumises. Funktsionaalne toit.
- Mikroorganismidega seotud tehnoloogiad toiduainetööstuses.
- Tervisliku toitumise põhitõed. Toidu keskkonnamõju.
- Lisaained toidus. Toidulisandid ja spordijoogid.
PRAKTILISED JA PROJEKTITÖÖD
- Toidukaupade olelusringi uurimine
- Isikliku menüü koostamine
Ainekava rakendamise näide
Šokolaadi (vm õpilastele tuttava toiduaine) olelusringi koostamine
Töö eesmärk on selgitada toidutoote olelusringi ja keskkonnamõjusid, sh nii looduskeskkonnale kui ka sotsiaalsele keskkonnale.
Õpilaste ülesandeks on koostada toiduaine olelusring paberil plakatina või digitaalse skeemina arvutis.
Materjal
Olelusringist:
Veebirakendus „Ketšupi olelusring“ http://foodweb.ut.ee/tomato
Veebirakenduse taustamaterjal „Ketšupi olelusring“ (koostanud Siret Talve, 2012)
http://foodweb.ut.ee/s2/111_232_82_Ketupi_olelusring.pdf
Ettekanne „LCA: olelusringi hindamine“ (Siret Talve, 09.11.2012)
http://foodweb.ut.ee/s2/19_216_77_LCA_olelusringi_hindamine.pdf
Kasulikud viited olelusringi kohta:
http://foodweb.ut.ee/Kasulikud_viited_olelusringi_kohta_192.htm
Šokolaadist ja selle tootmisest:
http://et.wikipedia.org/wiki/%C5%A0okolaad
http://www.kalev.eu/magusamaailm/mis-on-sokolaad
http://www.fairtrade.ee/7-uudised/207-sokolaadi-lapsorjad-cnn-i-uuriv-dokumentaalfilm
Eesti mahuka kakaoimpordi niidid võivad viia Aafrika lapsorjadeni: http://uudised.err.ee/?06248180