Üleskutse: esita küsimus kosmoses viibivale astronaudile

Thomas Pesquet SpaceX-i skafandrisEuroopa Kosmoseagentuuri (ESA) astronaut Thomas Pesquet lendas eelmisel nädalal kosmosesse, et osaleda kuus kuud kestval missioonil rahvusvahelises kosmosejaamas ISS. 1. juunil korraldab kosmosehariduskeskus ESERO orbiidil viibiva Pesquet’ga virtuaalkõne, kus astronaut vastab kolmele eestlaste esitatud küsimusele.

Küsimusi saab kirja panna ESERO kodulehel kuni 10. maini. Seejärel valib Euroopa Kosmosagentuur küsimustest kolm, mis astronaudile kosmosekõnes esitatakse. Küsimusi võib esitada eesti keeles ning kas ise või näiteks koos klassiga.

„Euroopa kosmoseharidusvõrgustiku ESERO-ga liitumise järel on unistused reaalseks saanud. Võimalus esitada orbiidil olevale astronaudile küsimusi ning valitutele ka otseühenduses vastused saada on vaid kolmel riigil, ning üks nendest on Eesti. Haarakem sellest kinni!“ sõnas ESERO Eesti juht Heli Lätt. Kosmosekõnes osalevad peale eestlaste ka austerlased ja prantslased.

Pesquet’ jaoks on see teine kosmoselend. Ta jõudis ISS-i SpaceX-i kosmoselaevaga Crew Dragon ning sai ühtlasi esimeseks euroopa astronaudiks, kes SpaceX-i kosmoselaevaga orbiidile on lennanud. Pesquet’ seekordne missioon kannab nime Alfa. Kosmosejaamas on tema ja kolleegide eesmärk teha teaduseksperimente ja täiustada päikesepaneelide elektrisüsteemi.

Pesquet peab oluliseks kestlikku arengut, mistõttu on tema missiooni embleemil toodud ÜRO kestliku arengu eesmärkide värvid. Nende eesmärkide poole püüdleb oma tegevuses ka ESA. Seetõttu võiksid astronaudile esitatud küsimused samuti puudutada kas missiooni Alfa või kestlikku arengut.

Kosmosekõne on osa ESERO Eesti korraldatavast kosmosehariduspäevast, kus tutvustatakse astronaudi elukutset. Üritusel astub teiste seas üles astronaudiks kandideeriv eestlane Gertrud Talvik, kes töötab praegu ESA tööstuspoliitika osakonnas.

ESERO on ESA üldharidust toetav projekt. ESERO põhieesmärk on kosmoseteemade abil üldhariduskoolide õpet põnevamaks ja kaasahaaravamaks muuta. Eesti on osa ESERO võrgustikust alates eelmise aasta lõpust ja siinse kontori eestvedaja on Tartu Ülikooli Tartu observatoorium. Peale Eesti on ESERO kontorid veel 18 ESA liikmesriigis.

Vaata ka videot sellest, kuidas Pesquet ja teised meeskonnaliikmed SpaceX-i Falcon 9 raketi ja Crew Dragoni kosmoselaevaga orbiidile lendasid.

Lisateave: Heli Lätt, ESERO Eesti juht, Tartu observatooriumi külastuskeskuse juht, 5695 9711, heli.latt@ut.ee

Vaata ka

 

Helista astronaudile