Teravili ja teraviljasaadused

Nisu

Nisupea
Nisu. Autor: Daily Harjaks

Nisu on sööda- ja toiduteravili, mida kasvatatakse maailma erinevates paikades. Nisu on teraviljadest tootmiskoguselt maailmas teisel kohal. Eestis on nisu kasvatatud üle 4000 aasta. Nisul on palju erinevaid liike. Eestis kasvatataval nisul on tavaliselt ohted – nõeljad moodustused viljapeal – lühikesed. Nisu kõrs on 60-80 cm pikkune. Nisu kvaliteedi üks tähtsamaid näitajaid on teraliimi ehk gluteeni sisaldus. Mida suurem on teraliimi hulk nisujahus, seda paremini püsivad nisujahust küpsetised koos. Tänapäeval kasvatatakse 90% ulatuses harilikku ehk pehmet nisu, vähem kasvatatakse durumnisu ehk kõva nisu, mille kleepvalgusisaldus on väiksem. Lisaks peetaks oluliseks speltat ehk ürgnisu. Erineb teistest nisusortidest selle poolest, et tuum on tugevalt väliskesta küljes kinni. Speltanisu peetakse maitseomadustelt ja toiteväärtuselt tavanisust paremaks, sest on valgu-, rasva- ja mineraalaineterikkam.

Nisu sisaldab peamiselt süsivesikuid (70-85%), vähem valke (10-20%), lisaks väikeses koguses toidurasvasid. Mineraalainetest sisaldab nisutera enim seleeni kaaliumit ja fosforit ning vitamiinidest B3-vitamiini ehk niatsiini. Nisust (välja arvatud täisteranisust) valmistatud tooted on vitamiinide ja mineraalainete poolest üsna vaesed. Teraviljatooteid tarbides tuleks eelistada täisteratooteid. Täisteratooted sisaldavad rohkesti kiudaineid, mineraalaineid ja erinevaid vitamiine. Täisteratooted hoiavad kõhu kauem täis ja aitavad vältida näljatunnet. 

Võimalikud tooted nisust: terad, jahu, täisterajahu (see tähendab, et enne tera jahvatamist eraldatakse ainult selle kõige välisem kiht), kliid, helbed, tangud, manna, kuskuss, bulgur ja neist toodetud tooted ning valmistatud toidud, lisaks ka nisuiduõli. Speltat müüakse täisteriste, kruupide, tangude, kliide, helveste, manna ja mitut sorti jahuna. Bulgur on täisteranisu, mida on kuuma auruga töödeldud, seejärel kuivatatud ja purustatud. Kuskuss on peenem nisutang, mida valmistatakse kõva- ehk durumnisu koorimata teradest. Kuskuss on pärit Põhja-Aafrikast, kus seda tavaliselt serveeritakse hautistega või lisatakse külmana salatitesse. Nisujahust küpsetatakse saiu ja kooke, valmistatakse pastat. Durumnisu sobib eriti hästi pastatoodete valmistamiseks, sest pasta ei pea omavahel kokku kleepuma. Durumnisust valmistatakse veel kuskussi. Nisu kasutatakse veel loomadele söödana ja mitmesuguste jookide valmistamisel.

Järgnevates videotes näed, milline näeb välja nisupõld ja kuidas nisu viljapeast terised eraldatakse. Videod on filmitud suvel 2020, Saarde vallas, Pärnumaal.

Kolmandate osapoolte sisu nägemiseks palun nõustu küpsistega.

Kolmandate osapoolte sisu nägemiseks palun nõustu küpsistega.

Varava, Pitsi, Magerramov & Arund 2020; Jankovski & Kuresoo 2013; Pink 2008; MES Nõuandeteenistus s.a.; Veski Mati õpetab. s.a. 

Accept Cookies