Teravili ja teraviljasaadused

Hirss

Harilik hirss
Harilik hirss. Allikas: https://pixabay.com/photos/millet-cultivation-cereals-177519/

Hirssi peetakse maailma kõige vanemaks teadaolevaks teraviljakultuuriks, mida kasvatati Aasias ja Põhja-Aafrikas eelajaloolistest aegadest, kuid ei teata, kust see täpselt pärineb. Hiinas on hirssi kultuurtaimena kasvatatud ligi 10 000 aastat. Euroopas tarvitati hirssi laialdaselt keskajal, enne kartuli ja maisi tulekut. Ida-Euroopas on hirss siiani populaarne. Hirss eelistab kasvada kuivemas troopilises ja lähistroopilises kliimavöötmes ja talub hästi põuda, kõrgeid õhutemperatuure. Hirss on oluline toiduaine aafriklastele, hiinlastele, slaavlastele ja hindudele. Hirssi kasutatakse ka loomasöödana. Eestis hirssi ei kasva ja seda teravilja süüakse meil üsna vähe.

Hirsil on palju erinevaid sorte, tuntumad on näiteks harilik hirss, itaalia kukeleib, väike hirss. Harilikul hirsil on avatud, hargnevad ja rippuvad viljapead. Hirsitera on väike ja peaaegu ümmargune, kollast värvi, hästi märgatava pruuni idutäpiga. Hirsil on tugev maitse, mis ei pruugi kõigile meeldida. Hirssi on väga kerge seedida, kuna ei sisalda teraliimi ehk gluteeni. Gluteeni puudumise tõttu sobib hirss ka inimestele, kes põevad tsöliaakiat. Tegemist on tervisliku seisundiga, kus organism ei talu ega seedi gluteeni.

Hirsitang
Hirsitangud. Autor: Daily Harjaks

Hirsis leidub lisaks süsivesikutele (70-75%) valke (10-12%), toidurasvasid (4-5%), B-grupi vitamiine ja mineraalaineid (enim kaaliumi, fosforit ja magneesiumi). Kõige vähem on hirsiterades ja nendest tehtud toodetes toidurasvu.
Hirssi kasutatakse toitudes tangudena, kruupidena, helvestena ja jahuna. Enne keetmist hirsiterasid kupatatakse – terad lastakse rohkes vees korraks keema, vesi valatakse ära ja loputatakse terad veel üle. Nii eemaldatakse hirsil pisut kibe maitse. Hirsist keedetakse putru, lisatakse suppidesse, omlettidesse, pudingutesse, müslisse jne. Hirsipuder on hea tsingi- ja vaseallikas. Hirss sobib hästi idandamiseks. Kuivatatud, jahvatatud, idandatud hirssi kasutatakse küpsetiste rikastamiseks koos nisu- või riisijahuga. Hirsitangu kasutatakse ka joogitööstuses. Kui hirssi väheses õlis kuumutada või röstida, tekib talle meeldiv pähkli maitse.

Varava, Pitsi, Magerramov & Arund 2020; Ambati & Sucharitha 2019; Kimeera & Sucharitha 2019; Pink 2008; Veski Mati õpetab. s.a.