Teravili ja teraviljasaadused

Oder

Kaerapea
Oder. Autor: Daily Harjaks

Odra kodukohaks loetakse Etioopia mägiseid piirkondi ja Kagu-Aasiat, kus kasvatati otra juba üle 9000 aasta tagasi. Oder on koos nisuga üks esimesi teravilju Eesti alal, mida hakati kasvatama umbes 4000 aastat tagasi. Odrale sobivad eelkõige jahedad ja niisked ilmad, kuid oder talub hästi ka vähest sademete hulka ja mäestikukliimat, mistõttu kasvatatakse otra nii mägedes kui ka põhjapiirkondades. Teraviljadest kasvatataksegi Eestis kõige rohkem otra. Oder on üks lühema kõrrega teravili,  kõrs on kuni 80 cm pikkune. Odra ohted – nõeljad moodustised viljapeal – on pikad ja kõrgemal, justkui oleks kääridega tasaseks lõigatud. Oder on väga hästi seeditav teravili. Oder sisaldab peamiselt süsivesikuid (76-78%), vähem valke (10-12%), lisaks väikeses koguses toidurasvasid. Mineraalainetest sisaldab enim kaaliumi, fosforit ja magneesiumi; vitamiinidest B-grupi vitamiine. Lisaks sisaldab oder märkimisväärsel hulgal mineraalainet räni. Räni aitab inimese organismis toita kõike, mis vajab elastsust, näiteks nahk ja liigesed. Odrajahu on kasulik väärtuslike valkude poolest ja sisaldab palju aminohappeid.

Odra töötlemisel saadakse jahu, helbeid, tangu, kruupe, mannat ja kliisid. Odrakruupi saadakse, kui terast eraldatakse ainult väliskest ehk sõkal. Kruubid lihvitakse. Need on toitvad tangained odrast, sest eemaldatud on väga vähe toitaineid. Kruubid sobivad putrude, mulgikapsa ja erinevate suppide sisse nagu näiteks hapukapsasupp, rassolnik. Odratangu saadakse kestast eraldatud odraterade purustamise teel. Sellisel kujul on tang kaotanud osa toitaineid, eriti vitamiine ja mineraalaineid. Odrajahul on vähe kleepeainet ehk teraliimi, seetõttu ei sobi odrajahu hästi küpsetamiseks, sest küpsetised ei kerki. Odrajahust saab küpsetada ordakaraskit (odrajahust küpsetatud leib). Odrajahu kasutatakse teiste jahude lisandina, samuti putrude ning magustoitude nagu näiteks odrajahuvahu valmistamiseks. Otra kasutatakse toorainena joogitööstuses ja kasvatatakse ka loomadele söödaks. Teraviljatooteid tarbides tuleks eelistada täisteratooteid. Täisteratooted sisaldavad rohkesti kiudaineid, mineraalaineid ja erinevaid vitamiine. Täisteratooted hoiavad kõhu kauem täis ja aitavad vältida näljatunnet. 

Ka eestlaste vana-aja kombestikus oli odral tähtis koht. Jõuludeks keedeti odraputru, küpsetati odrakaraskit. Läbi aegade on armastatud kama, tangu- ja verivorste, odrajahu- ja kruubiputru. Enne kohviubade laiemat levikut valmistati sageli odrast viljakohvi.

Alljärgnevas videos näed, milline näeb välja odrapõld. Video on filmitud suvel 2020, Saarde vallas, Pärnumaal.

Zeng, Pu, Du, Yang, X., Li, Mandal, Yang, T. & Yang, J. 2020; Varava, Pitsi, Magerramov & Arund 2020; Teraviljast 2018; Jankovski & Kuresoo 2013; Pink 2008; MES Nõuandeteenistus s.a.; Veski Mati õpetab. s.a.