Teravili ja teraviljasaadused

Teraviljad

Teraviljad on kogu maailmas toidulaual olulisel kohal. Eesti riiklikud toitumissoovitused kutsuvad inimesi teraviljatooteid rohkem tarbima, sest teraviljatooteid peetakse üheks mitmekesise ja tasakaalustatud toitumise põhitoidugrupiks. Teraviljatoitudes on palju kasulikke toitaineid, mis annavad meile päevaks rohkelt energiat. Teraviljadest on võimalik valmistada erinevaid ja maitsvaid toite.

terade ja tangude kollaaž
Fotokollaaž. Autor: Daily Harjaks
Viljapead 2
Fotokollaaž. Autor: Daily Harjaks (teraviljade pead)

Eestis kasvatatakse rukist, otra, nisu, kaera, tatart ja maisi. Kuna meie kliimatingimustes ei pruugi igal aastal maisitõlvik küpseks saada, siis kasvatatakse maisi varsi ja lehti pigem loomadele toiduks.  Kõiki teravilju Eestis kasvatada ei saa, näiteks riisi ja hirssi.

Terise osad. Joonistanud: M. Koppel
Terise osad. Joonistanud: M. Koppel

Teraviljade terasid nimetatakse teristeks. Ohted on nõeljad moodustised viljapeal. Teravilja terades ehk teristes jaotuvad toitained ebaühtlaselt. Tera sisu ehk tuum moodustab 80-85% teravilja kaalust ja sisaldab peamiselt valkaineid (keskmiselt 10%) ja tärklise kujul süsivesikuid (keskmiselt 40-70%). Idu asetseb tera otsas ja seal on palju tselluloosi, valku, rasva, mineraalaineid ja vitamiine. Kestad ümbritsevad tuuma ja idu, sisaldavad palju valku ja kiudaineid. Välimine kest on puine. Kokkuvõtvalt sisaldavad teraviljatooted peamiselt süsivesikuid (sh kasulikke kiudaineid), valke, vitamiinemineraalaineid ja vähesel määral toidurasvasid. Valgud, mineraalained ja teraviljades sisalduvad vitamiiinid on vajalikud närvisüsteemile, seedimisele, südamele, juustele ja nahale. Kõige toitaineterikkamad on täisteratooted ja kõige vähem toitaineid on valgest nisujahust küpsetistes. Täisteratoodetes on oluliselt rohkem säilinud kiudaineid, mineraalaineid ja vitamiine. Täisteratooted hoiavad kõhu kauem täis ja aitavad näljatunnet vältida. 

Teravilju töödeldakse ning seejärel valmistatakse neist mitmesuguseid tooteid: eri tüüpi jahusid, kliisid, helbeid, kruupe, saia-leiba, pastatooteid, hommikusöögihelbeid, aga ka pagari- ja kondiitritooteid. Jahutooteid, helbeid, tangaineid ja pastat tuleb säilitada suletult, kuivas ja valguse eest varjatud kohas. Täisterajahu säilib lühemat aega, sest see sisaldab ka iduosakesi. Pika seismise tagajärjel muutuvad helbed kibedaks. Leiva- ja saiatooted säilivad toatemperatuuril, kauem aga külmkapis.

Teraviljasaadused viimane

Terade koorimisel eraldub oluline osa vitamiinidest, kiudainetest ja mineraalainetest. Seetõttu peaks vähemalt osa päevastest teraviljatoodetest moodustama täisteratooted, sealhulgas täisterajahust leib. Tänapäeval on kaubanduses müügil mitmeid masinaid, mille abil saab kodustes tingimustes teriseid töödelda ja täisteratooteid valmistada. Järgmistes videotes näed, kuidas valmivad kodustes tingimustes viljateradest täisterahelbed ja täisterajahu. Käsivaltsiga on väikse vaevaga pressitud viljaterad helvesteks. Väikese elektrilise veskiga on aga jahvatatud viljaterad täisterajahuks. Videod on fimitud 2020. aasta sügisel Häädemeeste vallas, Pärnumaal.

Tervise Arengu Instituut 2020; Varava, Pitsi, Magerramov & Arund 2020; Kimeera & Sucharitha 2019; Eesti Leivaliit MTÜ 2015; Soria, Brokł, Sanz & Martínez-Castro 2012; Pink 2008;  Tervise Arengu Instituut s.a.; Miks on… s.a.