MOOC: Söömisest, joomisest ja informatsioonist

TEST: Aminohapped ja valgud

Antud test on mõeldud enesekontrolliks pärast video "Aminohapped ja valgud" vaatamist ja õppepeatükkidega tutvumist. Proovi test sooritada 100% peale ja kui ei õnnestu, siis keskendu õppematerjalile uuesti ning lahenda veelkord kuni maksimumpunktid saavutatud.

Valgumolekulis iga üksteisele järgneva aminohappejäägi vahel on:

Enamik valkudes olevad aminohapped on:

Valgu denatureerumine ehk:

Millised neist aminohapetest on essentsiaalsed (asendamatud) ja peab toiduga saama?

Mitu erinevat aminohapet kodeeritakse translatsioonil inimorganismis? Kirjutage lahtrisse vastav number, arvestades, et ka selenotsüsteiin on kodeeritav.

Bioloogiliselt funktsionaalne valkude struktuuriaste on:

Valkude biofunktsiooniks on:

Denaturatsiooni võib põhjustada:

Loomne toit on essentsiaalsete aminohapete poolest täisväärtuslikum kui taimne

Ensüümid kui bioloogiliste reaktsioonide kiirendajad on olemuselt reeglina: