MOOC: Söömisest, joomisest ja informatsioonist
Kokkuvõte
Nüüdisaega iseloomustab kõikvõimalike koolituste ja kursuste uputus. Kui aga vestelda nende läbinutega, selgub kohe, et baasteadmisi tegelikult pole, eksisteerivad vaid hetkel saadud/kuuldud arvamused. Seetõttu kustutab iga järgmine koolitus eelmisel kursusel/koolitusel saadu ja see kasutu tsükkel/protsess toimib ja kordub nagu vaimutühi Perpetuum mobile. Ehk vaja on saada ja läbi mõtestada need põhiaspektid, mis tekitavad ainsana vundamendi, millele on edaspidi võimalik teaduspõhiste teadmiste ehituse loomist jätkata. Jah, see pole väga lihtne, aga see on ainus võimalus olla ka tulevikus Teadja, mitte lihtsalt Arvaja.
Kursus “Söömisest, joomisest ja informatsioonist” ei kavatsenud selle läbijast teha toitumise spetsialisti ja informatsiooni spetsialisti. Küll aga pidi iga mõtlev inimene mõistma, et alustama peaks ju sellest, et teadma peaks biomolekule, millest koosneb inimkeha ja mille saamiseks ning ülesehitamiseks on meil vaja mitmekesist toitumist ja mõistma huvitavaid ühisjooni söömisel, joomisel ja informatsiooni tarbimisel. Sest ka söömisega ja joomisega saadav on ju ka tegelikult signaalid inimkeha jaoks ja nii nagu infomaailmas ei tohiks ka söömise ja joomise signaalid olla valed, rääkimata otse kahjulikest signaalidest.
Kursusel kuulsite ja loodame, et ka õppisite, lähemalt tundma tähtsamaid biomolekule nagu aminohapped, valgud, susivesikud, rasvhapped, lipiidid, kolesterool, vitamiinid ja vesi. Samuti andsime lühiülevaate ka bioelementidest, ilma milleta inimkeha hakkama ei saa, kuigi mõningaid vajame päevas vaid üliväikestes kogustes. Lisaks kirjeldasime nende tähtsate toidus ja joogis leiduvate ühendite igapäevase tarbimise aspekte. Nagu iga asja õppimise juures tuleb alustada baasteadmistest, seetõttu tõidki esimesed loengud teieni antud ühendite ülesehituse, stereokeemilised aspektid, nende reaktsioonivõime jne. Seejärel sai liikuda juba meie kehas toimuvate protsesside juurde. Seega ei olnud antud kursus mõeldud spetsiifiliste toitumisteadmiste andmiseks, vaid keskendub teaduslikult tõestatud baasteadmistele alates toiduga omastavate biomolekulide struktuurist kuni nende metabolismini. Lisaks tegime põgusa pilguheidu informatsiooni olemuse, hoidmise ja edastamise ning tõesuse kontrollimise maailma. Vaatlesime toidu ja toitainetega ning söömise ja joomisega seotud info kättesaadavust ja kasutamist ning leidsime ühiseid jooni söömisel joomisel ja informatsiooni tarbimisel.
Kursuse korraldajad soovivad edaspidiseks normaalset söömist ja joomist ning infokasutamist. Tuletame veelkord meelde, et „Normaalne Ühiskond on võimalik ja avaldub vaid mõlema (teaduspõhisus + mõistusepõhine mõtlemine) kooskasutusel“. Kui te suutsite kursusel osaledes mõista, et vundamendi tekitamine on fundamentaalselt hädavajalik, siis on teil lootust kohtuda meiega ka järgmistes ning juba spetsiifilisemates kursustes.