MOOC: Söömisest, joomisest ja informatsioonist
1.6. Rasvhapped ja lipiidid
Meeldejätmiseks:
- On olemas küllastunud ja küllastamata rasvhapped
- Linool- ja α-linoleenhape – essentsiaalsed, peab saama toiduga
- ω-3 ja ω-6 rasvhapetel erinevad metaboolsed rajad ja kontrollivad üksteise metabolismi
- ω-3 rasvhapped – soja ja rapsiõlid, meresaadused
- ω-6 rasvhapped – taimeõlid ja loomne toit
- Rasvhapete ja lipiidide transportijad – vere albumiin ja lipoproteiinid
- 1 g triglütseriidide (rasva) täielik lagundamine annab 9,1 kcal energiat – üle kahe korra rohkem kui 1 g suhkru lagundamine
Lipiidid on heterogeensed orgaanilised ühendid. Lipiidid on:
- vähemalt kahekomponendilised biomolekulid (baasalkohol + rasvhappe);
- reeglina estrid;
- amfifiilsed;
- vesilahustumatud;
- orgaanilistes (lipofiilsetes) lahustites (benseen, atsetoon, kloroform, alkohol jt) lahustuvad.
Märkus: Mõnikord kasutatakse ”lipiidide” mõiste sünonüümina mõistet ”rasvad”. See pole korrektne. Lipiidid on lai üldmõiste. Seega: mõistet ”neutraalrasvad” ehk ”rasvad” tohib kasutada vaid lipiidide ühe osa ehk triglütseriidide kohta (vt ka allpool), mitte kõiki lipiide haarava mõistena.
Lipiidide ehitusüksused
Baasalkohol
Reeglina on lipiidid baasalkoholi ja rasvhapete estrid. Inimorganismis on lipiidide baasalkoholiks:
- glütserool;
- sfingosiin;
- kolesterool (samuti mitmed teised steroolid)
Glütserool (joonis 1), kolmevalentne alkohol, on baasalkoholiks triatsüülglütseriidides (triglütseriidides) ja glütserofosfolipiidides.
Joonis 1. Glütserool.
Sfingosiin on liitlipiidide (sfingolipiidide) baasalkoholiks. See alkohol esineb inimkehas ainult esterifitseerituna.
Kolesterool (joonis 2), küllastamata tsükliline alkohol, on inimorganimismi steroolide tüüpesindaja.
Joonis 2. Kolesterool.
Rasvhapped
Rasvhapped on karboksüülhapped, mille süsinikahelas on 4…36 süsinikku (reeglina 4…28 süsinikku). Totaalne enamik naturaalseid rasvhappeid on lipiidide ehituskomponendid (lipiididest on leitud üle 200 erineva rasvhappe). Pisut vabu rasvhappeid (esterifitseerumata) esineb kudedes lipiidide metabolismi vaheühenditena ja vereplasmas teatud transportvormidena.
Lipiidides olevatel rasvhapetel on reeglina:
- pikk hargnemata süsinikahel;
- paarisrarv C-aatomeid (inimkeha lipiidide rasvhapetes on enamasti 16…20 C-aatomit).
Tabel 1. Inimorganismi kesksed rasvhapped
Küllastatud rasvhapped |
Küllastamata rasvhapped |
||
Triviaalnimetus |
Süsinikskelett |
Triviaalnimetus |
Süsinikskelett |
Kaprüülhape |
8:0 |
Palmitolehape |
16:1(9) |
Kapriinhape |
10:0 |
Olehape |
18:1(9) |
Laurhape |
12:0 |
Nervoonhape |
24:1(15) |
Müristhape |
14:0 |
Linoolhape |
18:2(9,12) |
Palmithape |
16:0 |
α-Linoleenhape |
18:3(9,12,15) |
Stearhape |
18:0 |
γ-Linoleenhape |
18:3(6,9,12) |
Arahhidhape |
20:0 |
Arahhidoonhape |
20:4(5,8,11,14) |
Lignotserhape |
24:0 |
|
|
Tserebroonhape |
24:0 |
|
|
Kommentaarid tabelile: Süsinikskeleti puhul näitab esimene number süsinikeahela pikkust, järgmised numbrid kaksiksidemete arvu (peale koolonit) ja asukohta (sulgudes olevad arvud) ahelas. Süsinikuaatomite numeratsioon algab karboksüülrühma süsinikust (C1). Näiteks, olehape, 18:1(9), on 18 C-ne ja tal on üks kaksikside üheksanda C-aatomi järel. Rasvhapped, mis ei sisalda kaksiksidet on küllastatud rasvhapped. Ühe või rohkema kaksidemega rasvhapped on küllastamata rasvhapped. Monoküllastamata rasvhapetes on üks kaksikside. Polüküllastamata rasvhapped (polyunsaturated fatty acids, PUFA) sisaldavad kaks või rohkem kaksiksidet. Inimorganismi lipiidides esinevad küllastatud rasvhapetest peamiselt palmit- ja stearhape ning küllastamata rasvhapetest ole-, linool-, linoleen- ja arahhidoonhape. Märkus: Inimese jaoks on linoolhape ja a-linoleenhape essentsiaalsed rasvhapped, sest inimorganism neid ei sünteesi ja peab saama toiduga.
Alternatiivne C-aatomite tähistamise süsteem on toodud joonisel 3. Terminaalse metüülrühma süsinik on sõltumata ahela pikkusest alati ω-süsinik (oomega süsinik) ja number näitab kaksisideme asukohta. Näiteks, α-linoleenhape on ω-3 rasvhape kuna esimene kaksikside loetuna ω-lõpust on kolmanda süsiniku juures.
Joonis 3. Rasvhapete süsinike alternatiivne tähistamine.
Alternatiivse süsteemi alusel saab küllastamata rasvhappeid liigendada järgmiselt:
- w-9 ehk n-9 rasvhapped (nt olehape);
- w-6 ehk n-6 rasvhapped (nt linoolhape, arahhidoonhape);
- w-3 ehk n-3 rasvhapped (nt a-linoleenhape).
Rasvhapete pikkade süsinikahelate stabiilseim konformatsioon on ruumilis-energeetilise ökonoomia tõttu sik-sak-vorm. Inimorganismi küllastamata rasvhapete kaksiksidemed on cis-konfiguratsioonis. Looduslike rasvhapete totaalne enamik ongi cis-rasvhapped. Kuna iga kaksiksideme juures ahel käändub, siis küllastamat rasvhapete süsinikeahelad on jäigemad kui küllastatud rasvhapete omad.
Rasvhapped on amfifiilsed ühendid. Neil on hüdrofoobne süsivesinikahel ja hüdrofiilne karboksüülrühm. Viimane on organismis ioniseerunud, mistõttu kasutatakse ka nimetusi palmitaat, oleaat jne.
Küllastamata rasvhapped oksüdeeruvad kergesti võrrelduna küllastatud rasvhapetega. Aeglane küllastamata rasvhapete oksüdeerumine tekitab rasvade rääsumise.
Biokeemilis-kliinilisi aspekte rasvhapete kohta
Inimorganismiis on küllastatud ja küllastamata rasvhappeid. Linoolhape (LA) ja a-linoleenhape (ALA) on aga inimese jaoks asendamatud (essentsiaalsed) ja neid peab saama toiduga.
PUFA-de liigendamine oomega-3 ja oomega-6 rasvhapeteks on sisuline kuna neil on inimorganismis mõnevõrra erinevad metaboolsed rajad ja ülesanded. Nii sünteesitakse toiduga saadud asendamatust oomega-3 rasvhappest (ALA) inimkehas terve rida vajalikke oomega-3 PUFA-sid (nt eikosapentaeenhape, EPA; dokosapentaeenhape, DPA; dokosaheksaeenhape, DHA). Toiduga saadud asendamatust oomega-6 rasvhappest (LA) sünteesitakse aga terve rida oomega-6 PUFA-sid (nt g-linoleenhape, GLA; eikosatrieenhape ehk dihomo-g-linoleenhape, DGLA; arahhidoonhape, AA). Kommenteeriksime siinkohal lühidalt oomega-3 ja oomega-6 rasvhapete biokeemilist tausta.
Oomega-3 rasvhapped inhibeerivad/kontrollivad oomega-6 rasvhapete metabolismi ja vastupidi. See tähendab, et ühe tüübi esindajate kestvad suurkogused toidus mõjutavad teise tüübi esindajate metabolismi. Näiteks, AA, DPA, EPA on metaboliidid, millest organismis sünteesitakse rida võimsaid bioregulaatoreid (prostaglandiinid, PG; leukotrieenid, LT jne) ja nii pidurdabki kestev ALA megatarbimine AA sünteesi ja selle kaudu ka PG-de ning LT-de sünteesi. Järelikult pole PUFA-de meelevaldne kestev megatarbimine täiesti ohutu tegevus. Seda tuleb toonitada kuna oomega-3 PUFA-dele on tekitatud mõnede autorite poolt eriline oreool. Tegelik situatsioon on antud hetkel järgmine: 1) oomega-3 PUFA-de kohta pole erinevaid aastatepikkuseid lõpetatud biokeemilis-kliinilisi suuruurimusi, mis kinnitaksid oomega-3 PUFA-de väga laia raviefekti; 2) on näidatud oomega-3 PUFA-de kestva ülirohke dieedi ebasoodsaid toimeid.
Kuna aga nüüdisaja (eriti linnaelanike) tavatoit on üsna tihti oomega-3 PUFA-de defitsiitne on kindlasti oomega-3 PUFA-de rikaste toiduainete tarbimine õigustatud. Tavaallikad on oomgea-3 rasvhapete puhul sojaõli, rapsiõli (ALA), merekalad jt meresaadused (EPA ja DHA); oomega-6 puhul aga taimeõlid (LA) ja loomne toit (AA). DHA sisaldus on kõrge ka inimese ajukoes ja silma võrkkestas.
Selgitust vajab ka cis- ja trans-rasvhapete küsimus. Nimelt on looduslike (sh ka inimkeha) rasvhapete kaksiksidemed reeglina cis-konfiguratsioonis (cis-rasvhapped). See ei tähenda, et trans-rasvhapped oleksid automaatselt kahjulikud, küll on aga kahjulik nende kestev liigtarbimine (neid sisaldavad liigselt nt mõningad margariinid).
Looduses esineb ka hargnenud ahelaga rasvhappeid (nt piimaproduktides on 3,7,11,15-tetrametüülpalmithape ehk fütaanhape). Mõnedel indiviididel esineb fütaanhappe seedumatus, mis on vereplasma ja kudede fütaanhappe sisalduse suurenemise põhjuseks. Sellega kaasneva ja väga harva esineva päriliku haiguse (Refsum haigus, heredopaatia) tunnused on neuroloogilised koordinatsioonihäired, pigmentoosne retiniit ehk võrkestapõletik (väga vilets öine nägemine), naha ja luude anormaalsus jt.
Rasvhappeid transpordivad kudedesse vereplasma albumiin ja lipoproteiinid. Oksüdeerudes kudedes (maks, südamelihas, skeletilihased jne) annavad nad rohkesti energiat.
Lipiidide klassifikatsioon
Aktsepteeritum on struktuurne klassifikatsioon, mille järgi inimkeha lipiidid jagunevad kolme klassi:
- lihtlipiidid;
- liitlipiidid;
- tsüklilised lipiidid.
Lihtlipiidid
Need lipiidid (triglütseriidid ja vahad) koosnevad baasalkoholist ja rasvhappe(-te) jääkidest.
Triatsüülglütseriidide biokeemilis-kliinilisi aspekte
Need on glütserooli ja rasvhapete estrid. Rasvhapete esinemisele lipiidides atsüüljääkidena (vt kõrvalolevat skeemi) viitab üldnimetuse eesliide triatsüül-. Triatsüülglütseriidide sünonüümid on triglütseriidid, triglütseroolid ja rasvad. Seega: rasv = triglütseriid, ehk termin “rasv” hõlmab ainult seda osa lipiididest mida nim triglütseriidideks (TG). Antud raamatus kasutame terminit triglütseriidid (rasv).
Looduslikud TG-d on peamiselt segatriglütseriidid, st sisaldavad kahte või kolme erinevat rasvhappejääki (joonis 4). Loomsed rasvad ja taimsed rasvad (õlid) on segatriglütseriidide segud. Peale TG-de leidub inimkehas ka diglütseriide (DG) ja monoglütseriide (MG). Nad on enamasti lipiidide metabolismi vaheühendid.
Kasvajates leidub vähesel määral monotsüülglütseroole ja diatsüülglütseroole, mis on ilmselt lipiidide metabolismi vaheühendid.
Või, veiserasv, oliivõli, searasv ja kanarasv koosnevad TG-dest (pisut on neis ka steroole, rasvlahustuvaid vitamiine, vabu rasvhappeid jt komponente), st neid võib nimetada ka toidurasvadeks. Mida rohkem on lipiidis küllastamata rasvhappeid, seda madalamal temperatuuril ta sulab. Nimelt, kaksiksideme cis-konfiguratsiooni tõttu käändub küllastamata rasvhappe süsinikahel. Ta on ka jäigem kui küllastatud rasvhappe süsinikahel.
Seetõttu on küllastamata rasvhapete rikaste TG-de kokkupakkimine raskem, st sellise rasva sulamispunkt on madalam. Taimsetes toidurasvades (taimsetes õlides) on ülekaalus küllastamata rasvhapped ja nad on toatemperatuuril vedelad. Loomsed lipiidid on olekult tahkemad, sest nende koosseisus domineerivad küllastatud rasvhapped. Rõhutagem eriti seda, et loomorganismide lipiidides on üsna oluliselt ka küllastamata rasvhappeid, taimsetes lipiidides aga ka küllastatud rasvhappeid. Näiteks on oliivõlis umbes 72% olehapet, teda on aga rohkesti ka seapekis (umbes 48%) ja kanarasvas (umbes 39%). Kanarasvas on seejuures palju (umbes 22%) linoolhapet. Inimorganismi triglütseriidid sisaldavad samuti rohkesti olehapet ja on seetõttu kehatemperatuuril poolvedelas olekus.
Rasvad on organismis tsütoplasmaatilise rasvana (raku ehitusaine) ja varurasvana (metaboolse energia varu ja kaitseroll). Plasmamebraanis tekivad hormonaalse signaali ülekande käigus diglütseriidid, mis töötavad signaaliülekande vahendajana.
TG-de aluseline hüdrolüüs annab glütserooli ja rasvhapete Na või K-sooli (seebid).
Joonis 4. Triatsüülglütseriid.
Liitlipiidid
Need on multikomponentsed lipiidid. Eristatakse glütserofosfolipiide (baasalkohol on glütserool) ja sfingolipiidide (baasalkohol on sfingosiin). Nendest antud kursusel juttu pikemalt ei ole, sest nende biofunktsioon ei ole eelkõige toitumisega seotud. Täpsemalt saab lugeda õpperaamatust „Inimkeha põhilised biomolekulid (meditsiiniliselt tähtsamad ülesanded). Inimorganismi metabolism (biokemism ja kliinilised aspektid)“.
Tsüklilised lipiidid
Täpsem tutvumine kolesterooli teema juures.
Lipiidide biofunktsioonide kliinilisi aspekte
Lipiidide prominentsed biofunktsioonid on alljärgnevad.
- Energeetiline funktsioon: varurasva (TG-de) koostises olevad rasvhappejäägid on rakkude jaoks kontsentreerituim metaboolse energia varu. Kõrge energeetiline (oksüdatiivne) väärtus tuleneb TG-de rasvhappejääkide C-aatomite maksimaalselt küllastatusest (redutseeritusest) vesinikuaatomitega. Lipiididepoode eeliseks on varude kompaktsus, suur tihedus ja lahustumatus vesikeskkonnas (rasvad lokaliseeruvad suurte tilkadena adipotsüütides ja rasvkude paikneb organismis üsna kompaktselt). Ühe grammi TG-de täielik oksüdatsioon süsihappegaasiks ja veeks annab 9,1 kcal (38,9 kJ) energiat. TG-d on ka inimtoidu energiarikkamad komponendid.
- Termoregulatsioon: nahaalune rasvkude (rasvad) tagab termoisolatsiooni (kaitseb keha mahajahtumise eest). Pruuni rasvkoe rakkude rohketes mitokondrites (neis olevad pigmendid tsütokroomid annavad koele pruunika värvuse) toimuval rasvhapete intensiivsel lõhustumisel ATP praktiliselt ei toodeta, st energia vabaneb soojusena. Seepärast mängib pruun rasvkude olulist rolli vastsündinute/imikute organismi soojusregulatsioonis, kuna nende termoregulatsioon pole veel täielikult välja kujunenud. Pruun rasvkude paikneb peamiselt kuklas, abaluude piirkonnas, rinnaku taga, nahaaluses koes, lihaste vahel. Imiku soe ja niiske kukal on märgiks, et pruuni rasvkoe rasvhapete lõhustumisel toimub intensiivne soojuse vabanemine. Soojusproduktsiooni pruunis rasvkoes reguleerivad sümpaatiline närvisüsteem ning adrenaliin ning noradrenaliin. Keha üldise soojaregulatsiooni süsteemi väljaarenemise käigus pruun rasvkude praktiliselt kaob.
- Mehhaaniline kaitse: rasvkude koondub ka siseorganite ümber ja moodustab mehhaaniliste põrutuste eest kaitsva, amortiseeriva kihi. Selline kaitsekiht ümbritseb näiteks neerusid ja paikneb ka retrobulbaarselt (silmamunataguselt). Isegi pikaajalisel nälgimisel kaotab mehhaanilist ülesannet täitev rasvkude suhteliselt vähe lipiide.
- Lahusti: toidulipiidid (rasvlahustid) tagavad rasvlahustuvate vitamiinide lahustumise, mis on vajalik nende imendumiseks. Need vitamiinid deponeeruvad inimkehas vaid rasvlahustunult. Väheaktiivne rasvkude on omalaadne lahusti. Nimelt, selles võivad talletuda hüdrofoobsed, mittemetaboliseeruvad ksenobiootikumid (sh ravimid). Seda peaksid silmas pidama eelkõige need isikud, kes kavatsevad alustada kiiret ja ränka dieeti. Kiire rasvkoe elimineerumine vabastab järsult ja rohkesti rasvkoes talletunud raskmetalle jt kahjulikke ühendeid. Omapärast lahusti rolli täidavad maksas sünteesitavad sapi fosfolipiidid. Detergentsed fosfolipiidid muudavad lahustuvaks sapis oleva rohke vaba kolesterooli. See on väga oluline kolesterooli normaalseks väljutamiseks ja sapikivide tekke vältimiseks.
- Struktuurne roll: fosfolipiidid on amfipaatilised molekulid, mis omavad hüdrofiilset ”pead” ja hüdrofoobset ”saba”. Seetõttu moodustavad nad mitselle ja biomembraanide lipiidse kaksikkihi. Fosfatidüülkoliin ja fosfatidüületanoolamiin on biomembraanide lipiidse kaksikkihi põhilipiidid, kuid membrannides on ka fosfatidüülinositooli, -seriini ja sfingomüeliini, triglütseriide ja kolesteriide (mitokondrite membraanides aga ka fosfatidüülglütserooli ja kardiolipiini). Kõikides biomembraanides (eriti plasmamembraanis) leidub ka kolesterooli. Kolesterooli steraantuum on jäik ja sukeldudes lipiidsesse kaksikkihti ”tsementeerib” kolesterool teatud kohti membraanides. Poolvedela membraani kohatine jäigastamine kolesterooliga on vajalik membraansete valguliste kandjate, pumpade, retseptorite jne sobivaks fikseerumiseks ja seeläbi nende korrektseks funktsioneerimiseks. Struktuurset funktsiooni täidavad fosfolipiidid ka vere lipoproteiinides. Seal moodustuv fosfolipiidkihi hüdrofiilne pind on vajalik lipoproteiinide lahustumiseks plasmas.
- Transpordifunktsioon: rasvlahustuvate vitamiinide ja kolesterooli transport organismis tagatakse eeskätt vere lipoproteiinide poolt.
Spetsiifilisemaid funktsioone on veelgi ja need on leitavad õpperaamatust.
Ülaltoodust selgub, et lipiididel on inimorganismi metabolismis täita mitmesuguseid hädavajalikke rolle. Lipiidide metabolismi häired, tasakaalustamatus, samuti lipiidide kestev väärtarbimine (reeglina kestev ületarbimine) viib mitmete haiguste tekkele (südameveresoonkonna haigused, diabeet, infarkt, jämesoole-, rinna- ja eesnäärmevähk). Kolesteriidide baasalkoholi kolesterooli transpordi ja metabolismi häired on seotud südameveresoonkonna haigustega.