Räägi kaasa! Loodusloovusfestivali aruteluprogramm avab looduse ja loovuse seosed

Arutelud Loodusloovusfestivali programmis pakuvad mõtteainet looduse tundmise, väljasuremise, kliima muutumise, isetegemise, loodushoiu ja looduskaitse teemadel. Soovitame festivali kavast sündmuseid, mis annavad mõttele hoogu. 

Loodusloovusfestivali avamisele 5. juunil kell 13 Tartu Ülikooli botaanikaaias oodatakse kõiki festivali sõpru, nii looduse- kui kultuurihuvilisi. Avakõne peab Tartu Ülikooli loodusmuuseumi ja botaanikaaia direktor prof Urmas Kõljalg. Arendusprorektor Tõnu Esko teeb temaatilise sissejuhatuse käesoleva aasta festivalile ja avab looduse ja loovuse seoseid.   

Semiootika konverentsist ja avalikust publikuprogrammist annab ülevaate prof Timo Maran. Loovusprogrammi kuuluva „Emajõe sünni“ taustalugu jutustab semiootik ja kirjanik Valdur Mikita. Muusikalist vahepeala pakub Carlotta Põdra. 

Rahvusvaheline konverents ja lisaprogramm 

Rahvusvaheline konverents „Väljasuremise jäljed: liigikadu, solastalgia ja taastumise semiootika“ toimub festivali esimestel päevadel, 5.–7. juunini Oecologicumis. Osalemiseks on vajalik eelregistreerimine. Konverentsi päevadel toimub avalik tasuta lisaprogramm Tartu Elektriteatris ja Tartu Ülikooli botaanikaaias.  

  • 6. juunil kell 17 Tartu Elektriteatris: arutelu loovkultuurist liikide väljasuremise ajastul koos Laura Cinti, David B. Rothenbergi ja Sara Bédard-Goulet’ga (inglise keeles). Arutelule järgneb kell 18.30 dokumentaalfilmi „Kõik, mis hingab“ (2022) vaatamine. 
  • 7. juunil kell 17 Tartu Elektriteatris: Ööülikooli avalik salvestus Tõnu Õnnepalu ja Tiit Maraniga looduse hääbumisest, solastalgiast ja inimkultuurist. Arutelule järgneb kell 18.30 dokumentaalfilmi „Vara küps“ (2024) vaatamine. 
  • 7. juunil kell 21 toimub Tartu Ülikooli botaanikaaia tiigi kõrval David Rothenbergi kontsert. Rothenberg on helilooja, jazzklarnetist ja New Jersey Tehnoloogiainstituudi filosoofia- ja muusikaprofessor, kes inspireerib oma teoste loomisel inimese ja looduse vahelistest suhetest. Rothenberg põimib oma loomingusse loodushääli – ka botaanikaaia kontserdil paneb ta helisema tiigi veealuse maailma.  

Alam-Pedja 30 

Alam-Pedja on suurte soode, looklevate jõgede, lammide ja märgade metsadega paikkond. Looduskaitseala ajaloost ja tähtsusest saab kuulata ja kaasa arutleda 6. juunil kell 18 toimuval jutuõhtul hubases kogukonnabaaris MÜLÄs. Vestlust juhib Triin Libe.   

Perepäev ja muud sündmused 

Tartu Ülikooli botaanikaaias 9. juunil toimuval perepäeval arutletakse kolmes vestlusringis: 

  • kell 13 seminar „Ellujäämine läbi veevaba käimla“ lektori Peep Tobrelutsuga; 
  • kell 14 lektorite Liis Keerberg ja Elle-Mari Talivee ettekanne „Aasta lind kägu“; 
  • kell 15 kuraatorituur näitusel „Hiiumaa imelised ülased“ kuraatori Olesja Escueriga. 

Jalutuskäigud „Toidu kasvatamine linnas“ Tartu Maheaia Linnupargi aias toimuvad 11. juunil kell 18 ja kell 19. Osalejad tutvuvad retke käigus linnas toidu kasvatamise võimalustega ja saavad vestluse käigus vahetada oma kogemusi. Jalutuskäikudele viib Tartu Maheaia juhatuse liige Avo Rosenvald. Kohti piiratud arv, vajalik on eelregistreerumine.   

Etnoloog Hildegard Reimann ja zoosemiootik Nelly Mäekivi kutsuvad kaasa hilisele jalutuskäigule öises linnas 11. juunil kell 21.30. Jalutuskäigu jooksul arutletakse semiootilisest reostusest öises linnaruumis. Hildegardi soov on ühiselt mõtiskleda, kuidas mõtestavad öiseid kohtumisi loomadega nii inimesed kui ka loomad ise. Jalutuskäik öises linnas toimub 11. juunil kell 21.30. Retke alguspunkt on Raadi kalmistu peavärava juures. 

Näitus „Looduse loor“ ja paneeldiskussioon 

Loodusloovusfestivali viimasel päeval, 15. juunil kell 12 avatakse Tartu Ülikooli botaanikaaias Luksemburgi kunstniku Justine Blau näitus „Looduse loor“, mille on kureerinud Fanny Weinquin. Näitusel mõtestatakse botaanikaaia rolli liikide säilitamise ja teadustöö kohana ning luuakse dialoog kunsti ja teaduse vahel. 

Pärast avamist kell 14 toimub paneeldiskussioon teadlaste ja kunstnikega botaanikaaia palmihoone kõrvalhoones asuvas loodusmuuseumi botaanilistes kogudes (inglise keeles). Esmalt esitletakse näituse kunstniku Justine Blau värskelt ilmunud raamatut „Veil of Nature“ (K. Verlag). Seejärel arutlevad Tsipe Aavik, Justine Blau, Laura Cinti ja Kai Vellak liikide väljasuremise ja nende taaselustamise võimalikkuse ning tähenduse üle. Arutelu juhib Sara Bédard-Goulet. 

Loodusloovusfestival kuulub kultuuripealinna Tartu 2024 põhiprogrammi. Festivali korraldab Tartu Ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed koos kaaskorraldajatega üle Eesti. Festivali partnerid on SA Tartu 2024, Tartu Ülikooli filosoofia ja semiootika instituut, Eesti Kultuurkapital, Kultuuriministeerium, Keskkonnainvesteeringute Keskus.