Läti grammatika tabelid

Tegusõna (Darbības vārds)

Läti keeles on kaks tegusõna infinitiivilõppu: -t ja -ties. Esimesed on otsesed verbid (läti k tiešie darbības vārdi), mis on kas sihilised (mazgāt pesema) või sihitud (gulēt magama). Teised on enesekohased verbid (läti k atgriezeniskie darbības vārdi). Enesekohane tegusõna näitab, et tegevus on suunatud tegijale endale (nt mazgāties end pesema) või see on omavaheline (nt runāties vestlema, iepazīties tutvuma). Enesekohane sõnalõpp ei tähenda alati otsese verbi muutumist enesekohaseks: võrdle dot andma ja doties suunduma, mis on kaks erinevat verbi. On verbe, millele ei saa moodustada enesekohast lõppu, nt grimt põhja vajuma, ja vastupidi – mis on ainult enesekohase lõpuga, nt brīnīties imetlema.

Tuleviku vorm moodustatakse üldjuhul nii, et infinitiivilõpp asendatakse vastavalt tuleviku lõpuga, nt braukt ‘sõitma’ -> braukšu, brauksi, brauks, brauksim, brauksiet. Erandiks on need I pöördkonna sõnad, millel on enne infinitiivilõppu kaashäälikud -s-, -z-. Sel juhul lisatakse sufiksid -dī-, -tī-, -ī-, nt ēst sööma – ēs, spiesties end suruma– spiesies, ciest kannatama – cies, blenzt vahtima– blens.

Läti keeles on tegusõnad jaotatud kolme pöördkonda.

I pöördkond (I konjugācija)
II pöördkond (II konjugācija)
III pöördkond (III konjugācija)

Lisaks kolmele pöördkonnale on olemas veel eraldi kolm ebareeglipärast tegusõna (būt ‘olema’, iet ‘minema’, dot ‘andma’). 

Tegusõnadel on viis kõneviisi (kindel, kaudne, tingiv, vajaduse ja käskiv kõneviis).  

Accept Cookies