Tartu Ülikooli seksuaaltervise uuringute keskus

Uudised

15.07.2024

Suvel on seksuaalvägivalla kriisiabikeskustes rohkem pöördumisi

Kuula Kuku raadio podcaste 24. ja 25.06., külas dr Marit Kõre Lääne-Tallinna Keskhaiglast.


27.06.2024

Tasuta täiskasvanute õpivõimalused riikliku koolitustellimuse alusel

Tartu Ülikooli seksuaaltervise uuringute keskus pakub 2024. aasta sügisel järgmisi e-koolitusi:

  1. 15.08–15.10 Koolieelses eas laste keha-, tunde- ja turvalisuseõpetus (veebiõpe, 1. rühm), veebiseminar 12.09.2024 kell 9.00-16.30.
  2. 01.09–20.10 Terved ja turvalised noorte suhted – kohtinguvägivalla ennetus (veebiõpe), veebiseminar 03.10.2024 kell 9.00-16.30.
  3. 01.09–27.10 Koolieelses eas laste keha-, tunde- ja turvalisuseõpetus (veebiõpe, 2. rühm).veebiseminar 10.10.2024 kell 9.00-16.30.

Koolitused viiakse läbi ESF programmi „Täiskasvanuhariduse arendamine ja mitteformaalsete õppimisvõimaluste pakkumine“ raames. Vaata täpsemalt siit.


26.06.2024

Tartu Postimehes ilmus artikkel laste ja noorte paljastavatest piltidest Internetis

Tartu Postimehes ilmus artikkel laste ja noorte paljastavatest piltidest Internetis, mille kommentaaris suunasime lugejad laste seksuaalhariduse ja Lipusüsteemi metoodika juurde.


15.06.2024

Põhjamaade Kohtuarstide konverents Norras Tromsos ja NordSAC ühingu juhatuse koosolek

11.-14.06. toimus Põhjamaade Kohtuarstide konverents Norras Tromsos ja NordSAC ühingu juhatuse koosolek. Konverentsil oli eraldi seksuaalvägivalla kriisiabikeskustele pühendatud sessioon “Acute response to rape – bridging legal and health services in Nordic countries and Estonia”, Dr Cecilie Hagemann tegi ettekanded Norra Trondheimi keskuse tööst, dr Riina Korjamo Soomest Helsingist esitles registripõhise uuringu tulemusi seksuaalvägivallaohvrite suremusest, dr Anna Möller Stockholmist rääkis meessoost seksuaalvägivalla üleelanutest ja dr Kai Part rääkis PSA testi rakendamisest kliinilise eesmärgiga Eesti seksuaalvägivalla kriisiabikeskustes.

Konverentsist osavõtjad, sh NordSAC ühingu juhatuse liikmed dr Riina Korjamo (vasakult esimene), dr Anne Möller (vasakult teine), dr Cecilie Hagemann (vasakult neljas) ja dr Kai Part (paremalt teine).

05.06.2024

Loe, mis seisus on kooli seksuaalharidus Eestis

Eesti Arstis ilmus artikkel kooli seksuaalhariduse (SH) hetkeseisust Eestis. Hinnati koolis seksuaalhariduse teemade käsitlemise põhjalikkust ja mitmekesisust Eesti põhikooliõpilaste hinnangul (Tervise Arengu Instituudi 2021. aasta lõpus korraldatud uuringu andmetel) ning analüüsiti seoseid kooli seksuaalhariduse ja õpilaste teadmiste ja hoiakute vahel. Tulemustest selgus, et kõiki uuritud teemasid oli koolis käsitletud, kuid õpilaste hinnangul ebaühtlase mitmekesisuse ja vähese põhjalikkusega. Põhikooliõpilastel oli ebaühtlane ja pigem madal teadmiste ja positiivsete hoiakute tase. Võrreldes madalama teadmiste skooriga õpilastega oli neil, kellel oli kõrgem SH skoor (hindasid teemakäsitlusi mitmekesisemaks ja põhjalikumaks), oluliselt paremad teadmised, sallivam suhtumine HIViga elavatesse inimestesse, positiivsem suhtumine kondoomi ning avatumad ja turvalist seksuaalkäitumist soosivad hoiakud hüpoteetilises seksuaalsuhtes. SH parandamiseks soovitasid õpilased käsitleda SH teemasid rohkem ja positiivsemalt, pühendada rohkem aega, käsitleda teemasid varasemates klassides ja kasutada erinevaid õppevorme. Et Eesti kooli SH vastaks MTO standarditele, tuleb SH teemasid käsitleda senisest mitmekesisemalt ja kõiki teemasid ka oluliselt põhjalikumalt.


06.06.2024

TÜ valikkursuse “Seksuaalkasvatuse alused” lõpetas 59 üliõpilast

Kevadsemestril õppisid seksuaalkasvatuse aluseid tundma üliõpilased, kelle hulgas on tulevasi arste, proviisoreid, klassiõpetajaid, psühholooge, eripedagooge, lasteaiaõpetajaid, füsioterapeute, humanitaar- ja materjaliteadlasi. Kursusetöödest plaanime koostada näituse. Kõrget lendu teile – teeme maailma paremaks!

Kursusest osavõtjad viimases praktiliste tööde esitlemise seminaris.

29.05.2024

Proua Sirje Karis ja proua Suzanne Innes-Stubb külastasid kliinikumis seksuaalvägivalla kriisiabikeskust

Külaliste teekond algas erakorralise meditsiini osakonnast, kus nad tutvusid seksuaalvägivalla üleelanute käsitlusega. Aastate jooksul on seksuaalvägivallast tulenevate pöördumiste arv kasvanud. Oluline on, et kõik abivajajad – lapsed, naised ja mehed – julgeksid ja teaksid sõltumata vanusest seksuaalvägivalla järgselt keskusesse pöörduda. Kliinikumi seksuaalvägivalla kriisiabi keskuses on olemas kõik vajalik ühes kohas – esmane kriisiabi, meditsiiniline abi ja läbivaatus, tugi politseisse pöördumisel ning meditsiiniline jätkutugi. Seksuaalvägivalla ohvrid saavad tasuta psühholoogilist abi ohvriabi kaudu nii kaua kui üleelanu seda vajab. Vaata keskuste kohta lähemalt siit.

Proua Sirje Karis, proua Suzanne Innes-Stubb ja dr Kai Part külastamas TÜ kliinikumis seksuaalvägivalla kriisiabikeskust.

Uudised alates maist 2024.

Kai Part
Kliinilise meditsiini instituut
Naistekliinik
Seksuaaltervise uuringute keskus
kaasprofessor 0,5 k.
kai.part@ut.ee
+372 56680778

Made Laanpere
Kliinilise meditsiini instituut
Naistekliinik
Seksuaaltervise uuringute keskus
kaasprofessor 0,5 k.
made.laanpere@ut.ee
+372 5019588