Teema 1: Mida sisaldab suurepärane digitaalne kodanikuosaluse projekt?

SDCE_clowdSee teema käsitleb sarnasusi digitaalsete kodanikuosaluse projektide vahel, aidates esile tõsta seda, mis võib tagada digitaalse kodanikuosaluse projekti edu. Selle teema õpiväljundid hõlmavad arusaama sellest, mis teeb kodanikuosaluse projekti heaks, samuti kuidas alustada enda digitaalse kodanikuosaluse projekti loomist ja selles osaleda.

 

SDCE3-1

On mitmeid näitajaid/edufaktoreid, mida saab kasutada selleks, et tagada projekti edu ja anda ka meie kogukondadele parim võimalus edu saavutamiseks.

Järgmised kontseptsioonid aitavad tagada, et üliõpilaste DKO projekt oleks parim.

 

Otsesuhtlus ja kogukonnauuringud

Suurepärased üliõpilaste DKO projektid hõlmavad kindlasti otsesuhtlust ja kogukonnauuringuid.

  • Otsesuhtluse käigus pühendatakse projektile isiklikku aega, et aidata vastata kogukonna vajadustele.
  • Kogukonnauuringud hõlmavad kogukonna uurimist, et hinnata selle varasid ja seda, kuidas praegused sotsiaalsed probleemid seda mõjutavad.

Mõlemat kontseptsiooni kasutades saate tagada, et teie projekt pakub lahenduse tõelisele ühiskonna probleemi, ja et inimesed toetavad teie projekti.

 

Toetus ja haridus ning suutlikkuse suurendamine

Toetus ja haridus on olukord, kus teie meeskond koolitab kogukonda nendes valdkonadades, kus kogukonnal on probleeme. Selle tulemuseks võib olla toetus, kus teie projekt kasutab muudatuste jõustamiseks erinevaid viise, nagu petitsioonid, protestid või kirjade kirjutamine, et veenda ettevõtteid või valitsust muutuma.

Suutlikkuse suurendamine tuvastab kogukonna tugevad küljed ja töötab nendega, et luua kogukonna probleemidega toimetulemiseks tugevam probleemide lahendamise võrgustik.

 

Poliitiline kaasatus ja sotsiaalne vastutus

Poliitiline kaasatus on olukord, kus julgustatakse teisi aktiivselt osalema kodanikutegevustes, registreerima inimesi hääletusele või poliitilistel eesmärkidel kampaaniat tegema.

Sotsiaalne vastutus tagab, et kõik tegevused mõjutavad professionaalselt ja isiklikult projekti ja kogukonda vastutustundlikul ja positiivsel viisil.

 

Heategevuslik annetamine ja assotsiatsioonis osalemine

Heategevuslik annetamine tagab, et ressursse antakse neile, kes neid vajavad. See võib olla erinevate projektide rahastamine, vajalike asjade annetamine või ka osalemine raha kogumise üritustel.

Assotsiatsioonis osalemine toimub siis, kui osaletakse erinevates kogukonnaprojektides ja -ettevõtetes. See annab vajalikud võrgustikud, et tagada teie enda DKO projekti edu.

 

Hea näide: STARTER programm:

Tartu Ülikooli STARTER programm on üliõpilastele mõeldud õppekavaväline tegevus, mille eesmärk on arendada nende ettevõtluspädevust.

See on kolm kuud kestev äriidee arendusprogramm, mida rahastab EL Sotsiaalfond. Programm sisaldab avaüritust, mitmeid koolitusi ja töötubasid, võrgustikuüritust, mentorsessioone ja demopäeva.

Programm on suunatud õppijatele, kes soovivad kogeda toote või teenuse turuletoomise idee väljatöötamise protsessi. Selle protsessi käigus arutatakse kogukonna probleeme ja püütakse välja töötada lahendusi.

STARTER programmis töötavad tudengitiimid iseseisvalt oma ideede kallal, püüdes teatud probleemidele leida lahendus, kasutades tihti erinevaid digitaalseid suhtluskanaleid.

Üsna sageli jõutakse uute digivahendite või -lahenduste ideeni ning ka juurutatakse see lähtudes kogukonna konkreetsest vajadusest.

Tutvu erinevate näidetega Digitaalse kodanikuosaluse juhendis

 

Enesekontrolli test

This project has been funded with support from the European Commission. The author is solely responsible for this publication (communication) and the Commission accepts no responsibility for any use may be made of the information contained therein.