Eestis turistina toiduelamuse otsingul

Lisavõimalused kohaliku köögi ja toidu kogemiseks

Linnapuhkuse käigus kohalikku kööki pakkuva restorani külastus on vast kõige levinum viis, kuidas sihtkohas viibiv turist saab uusi toiduelamusi. Toidu temaatikast innustujal ehk tõsisema huviga  turistil on veel mitmeid võimalusi Eesti toidukultuuriga tutvumiseks.

Järgnevalt on toodud mõned näited, mida turist toiduelamuste otsingul teha saab:

  • külastada toiduturgu (näiteks Tallinnas Sadama turg, Tartus Taluturg);
  • külastada tootmistalusid, kohalikke toiduvalmistajaid (näiteks Võrumaal Nopri talumeierei);
  • külastada toidudvalmistamise töötubasid;
  • külastada toidulaatasid (näiteks Põlvamaal Lüübnitsa sibulalaat, Jõgevamaal Suur Paunvere väljanäitus ja laat, Viljandimaal Olustvere hoidiste ja mooside mess, Pärnumaal Hapukurgi- ja Räimefestival jne);
  • külastada restorane, mis pakuvad piirkonnas kasvavat iseloomulikku toitu (näiteks silmud Meresuu spaahotellis Narva-Jõesuus);
  • külastada restorane, mis pakuvad eri kultuuripiirkondadele omast rahvuskööki (näiteks Hiiu köök Soera talumuuseumis,  Saare köök Lümanda toidutares, Muhu köök Muhu restoranis, Mulgi köök Mulgi kõrtsis Abja-Paluojas, Seto köök Tsäimajas Värskas, Vanaususliste köök Kala- ja sibularestoranis Kolkjal).

Eesti on pindallat väike, kuid siin leidub rohkelt eriilmelisi kultuuripiirkondi. Ühe näitena nendest on Peipsiäärsed vanausuliste elualad. Vanausuliste toidukultuurist ja toitudest saab lähemalt lugeda järgmises alapeatükis.