Eestis turistina toiduelamuse otsingul
Eesti toidukultuuri ja köögi arengulugu
“Toit ei tähenda ainult kõhtu ega paita maitsemeeli, vaid moodustab olulise osa meie kultuurist ja rahvuslikust minapildist. Kokakunst on riigi sümboolseks visiitkaardiks ning kokad suursaadikuteks, kes esindavad oma riiki. Toit on ja jääb üheks omapäraks, mille kaudu avaneb võimalus maailmale tutvustada kohalikke traditsioone, väärtusi ja oskusi ning kodumaist toorainet.”
Dimitri Demjanov, Eesti Kulinaaria Instituut, 2012
Eestlaste toitumisharjumusi ja toidulaual olevaid roogasid on mõjutanud mitmed tegurid:
– geograafiline asukoht ja kliima;
– toidu valmistamise meetodid;
– ajalugu ja sellega kaasnenud välismõjud.
Kas teate, kuidas Eesti geograafiline asukoht avaldub meie toidulaual?
Eesti köögi ajaloolist arengut saab esitada kuue etapilisena:
1) Talupojaköök
2) Saksa ehk mõisaköök
3) Vene köök
4) Eesti oma köögi sünd
5) Nõukogude aja köök
6) Uus Eesti köök