Eestis turistina toiduelamuse otsingul
Vanausuliste eristuv köök
Ajaloos Venemaalt Eesti alale sisserännanud vanausuliste traditsioonid on Peipsi ääres kestnud omaette elujõulise kultuuriruumina juba 350 aastat. Vanausuliste kultuuripiirkonda toiduelamusi otsima minnes on hea eelnevalt teada, mida oodata või proovida. Alljärgnevalt on mõnede näidetega tutvustatud vanausuliste toidukultuuri ja köögi eripära.
Kala vanausuliste moodi ehk vees praetud kala. Kõige levinum kalavalmistusviis Peipsi ääres ja sealne kõige popim toit. Valmistamine toimub järgmiselt: “Rookige ja puhastage kala, riputage peale soola. Koorige sibul, lõigake suurteks tükkideks ja praadige õlis kuni see muutub kuldpruuniks ja krõbedaks. Kastke kala soovi korral jahusse. Asetage kala pannile sibula juurde ja praadige mõni minut. Nüüd valage kalale vesi peale. Vesi peab kala peaaegu tervenisti katma. Lisage pannile paar tera musta pipart, loorberit ja hakitud maitserohelist. Hautage 20-30 minutit, kuni kala on valmis. Lõpuks võib kala peale valada rõõska koort või hapukoort“. Kala kõrvale sobib hästi keedetud kartul. |
Vees praetud kala (Allikas: Ladõnskaja jt 2011) |
Teejoomine. Vanausuline rüüpab teed alustassilt, sealt juues on tee kuum, aga ei põleta. Vanauuslised ei joo teed tassist, kuna tassis on tee alguses liiga kuum, kuid mõne minuti pärast juba jahtunud. Alustassil jahtub tee ühtlaselt, seda saab kohe juua. Teejoomise juurde kuulub olulise osana nn isetehtud ehk keedetud suhkur. Tegelikult polegi see enam suhkur vaid kompvek, mis maitselt meenutab lehmakese kommi. Valmistamiseks kulub ligi 2 tundi. |
Vanausuline joob teed teeetassilt (Allikas: Ladõnskaja jt 2011) |
Tee kõrvale pakutakses uure tõenäosusega omatehtud pirukaid. Pirukad on Vene köögi lahutamatu osa. Peipsiääre vanausuliste juures võiks proovida vatruškaid ehk kohupiimaga saiakesed. |
Kohupiimapirukad (Allikas: Ladõnskaja jt 2011) |
Piirkonnas on teejoomise kõrval ka kohvi joodud, kuid tegu ei ole tavapärse joogiga. Tegemist on siguri kohviga. Iga vanausuline teab kuidas valmistada sigurikohvi. Sigur on lihava juurikaga rohttaim. Sigurijuurtest valmistatud jook meenutab maitselt kohvi.
|
Toidusuveniir – keedetud suhkur ja siguri mesi (Allikas: autori erakogu) |