Aasta sammal 2021 kandidaadid

18.11.2020

Aasta sammal 2021 kandidaatliikideks on seekord samblaliigid, mis kolmel eelmisel aastal on jõudnud kandidaatide hulka, aga on napilt valimata jäänud. Seekord konkureerivad viis liiki aasta sambla nimele. Valituks saab nagu ikka kõige enam hääli saanud liik! Hääletamine on avatud novembri lõpuni!

  1. Lehviksammal (Ptilium crista-castrensis). Kollakas- või heleroheline sulgja haabitusega sõnajalalehte (lehvikut) meenutav boreaalsete metsade kaunis sammal.
  2. Kaunis narmik (Ptilidium pulcherrimum). Üks kõige kaunimaid ja tavalisemaid helviksamblaid meie metsades nii tüvedel kui kõdupuidul. Värvus kollakas-pruunikas. Kes on lehte luubiga vaadanud, tunneb selle edaspidi alati ära.
  3. Harilik helvik (Marchantia polymorpha)Ajalooliselt kõige tuntum maksasammal, mille kirjeldas juba Linné, ning mis esineb pea kõigis botaanikaõpikuis. Võib tulla ka "umbrohuks" või hoopis kauniks eripäraks varjulisemates aedades.
  4. Kolmis-tahuksammal (Meesia triquetra). Eestis varem sagedasem, nüüdseks haruldane, madalsoodes kasvav liik. Väga omapärase välimusega sammal, lehed varrel spiraalse asetusega.
  5. Niidukäharik (Rhythidadelphus squarrosus). On olnud murus sammalde vastase võitluse peamine objekt enamuses Eestist. Muutunud murude hooldamise tingimustes on ka tema põlgamise põhjused kadunud. Tegelikult moodustab ise väga kena muru, mis on ka talvel roheline.