2014 – 2012 PT sügiskoolid

2014 sügiskool

Kolmandas sügiskoolis mõtestati loengute, arutelude ja ettekannete kaudu kohalikku pärimust ja esemelist kultuuri. Sügiskool oli pühendatud TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakonna 20. juubeliaastale, sestap esines meenutustega Heimtali muuseumis Anu Raud. Videvikutund Marju Kõivupuuga oli teemal „Mineviku käsitöötraditsioonid tänasel päeval“. Vilistlastest puidu, tekstiili, naha ja luu käsitöömeistrite ettekanded puudutasid „Pärandit disainis“, toimus ka lühike loodusretk Kivi turismitalu peremehe Vidrik Kiviga.

Esinejad: Marju Kõivupuu, Imre Annus, Made Uus, Anu Raud, Monika Hint, Andres Ansper, Liina Laaneoja, Andres Rattasepp, Sirpa Hannele Kokko.

2013 sügiskool

Teise sügiskooli fookusteemaks oli pärandtehnoloogia ja ettevõtlus ehk kuidas jõuda pärandtehnoloogiast oma ettevõtteni. Nendele küsimustele otsisid magistrandid vastust koos oma külalistega, kes on pikka aega püsinud edukalt käsitööettevõtluse maastikul. Sügiskoolis sai ülevaate käsitöö valdkonna ettevõtlusest loomemajanduse kontekstis ja kogemusi toimivatest valdkonna väikeettevõtetest, toimusid praktilised pärandtehnoloogia töötoad. Sündmus toimus Carl Robert Jakobsoni talumuuseumis Kurgjal, Pärnumaal.

Esinejad: Signe Susi, Aivar Ruukel, Ave Matsin, Knut Klais, Martin Bristol.

2012 sügiskool

Esimese sügiskooli eesmärgiks oli kokku viia erinevaid pärandtehnoloogiaga haakuvaid inimesi, et julgustada nö uinuva pärandi ellu äratamist ja väärtustada vanade tehnikate kasutamist. Otepääa vallas Andu puhkekeskuses toimunud sügiskoolis keskenduti ettevõtlusele, muuseumitööle, teadustööle ja pedagoogikale.

Ettekannetega esinesid Ave Matsin Viljandi kultuuriakadeemiast, Ellen Värv ja Vaike Reemann Eesti Rahva Muuseumist, Kallu Eller Maavalla Kojast, Meelis Säre Vanakaru Valukojast, Viire Pajuste TÜ arheoloogiakabinetist ja Minna Leesment Eesti Kunstiakadeemiast. Sügiskooli ette valmistanud magistrandid tutvustasid oma uurimissuundi ning viisid läbi õpitube, kus tegeldi eelkõige erinevate loodusmaterjalide alase käsitööga – lõhuti maakive, toodeldi luud, punuti kasetohtu ning saadi aimu traditsiooniliste meeste vööde ja naiste peakatete valmistamisest, aga ka paarist vanamoelisest vaipade ja sokikandade kudumistehnikast. 

Sügiskooli kavas olid järgnevad loengud:
“TÜ VKA RKO Pärandtehnoloogia õppekavast ja tulevikuvisioonidest” Ave Matsin
„Vanade tehnikate uus elu“ Ellen Värv ja Vaike Reemann
“Pärandkultuurihirm” Kalle Eller
„Taaskehastamine, harrastuse ja teaduse piirimail“ Meelis Säre
„Eksperimentaalarheoloogia. Rõuge muinasmaja. Idee ja teostus“ Viire Pajuste
“Rõivaste tootmise ja kasutamise kestlikusest” Miina Leesment