Tundlike teemade arutlemine e-õppes

Juhtumi kirjeldus

Kursuse teema: erinevad seminarid 

Õppeaste: kohalikud ja välismaalt pärit magistriõppe tudengid

 

<img alt="” src=”/profiles/openscholar/modules/contrib/wysiwyg/plugins/break/images/spacer.gif” title=””>Väljakutsed läbiviijale:

Pandeemia ajal toimus veebõpe justkui inimeste kodudes, sest üliõpilased viibisid kohtumiste ajal seal. Erinevates ruumides olek aga raskendas seminari läbiviimist, eriti tundlike teemade arutamist. Arvuti kasutamine õppe eesmärgil on mitmes mõttes mugav, kuid see ei asendanud isiklikke kohtumisi. Virtuaalne kaasatus osutus eriti tundlike teemade arutamise puhul raskuseks: mõned üliõpilased ei saanud seminarist aktiivselt osa võtta, sest nende toimumise ajal viibisid nende pereliikmed või lähedased kodus. Nad ei saanud avalikult oma mõtteid väljendada, seda eriti poliitiliste ideoloogiate ja maailmavaadete osas. Õppejõuna märkasin, et paljudel neist ei olnud julgust rääkida, kui samas ruumis viibis mõni pereliige või teised õpilased. Paljude õpilaste arvates viib pereliikmete või toakaaslaste kohalolek veebis õppides

“ebamugavustundeni”

“osavõtu blokeerituseni”

“jälkusetundeni, sest keegi justkui tungib isiklikku ruumi”

“hirmuni, et keegi kodustest võtab sõna ja sekkub seminari”.

Tudengid ei saanud alati tuua välja oma vaadet tundlike teemade osas, sest mõni pereliige oli samal ajal nendega samas ruumis. Üks tudeng tõi välja, et ,

“tudengid passivad ekraani, ent samal ajal toimub nende ümber pereelu. Sellistes olukordades proovin lihtsalt istuda, kuulata ja eemaldada ennast kodus toimuvast, aga mitte küsida ja aktiivselt osaleda”.

Ka teine üliõpilane mainis, et:

“ei ole nii lihtne, kui mu ümber käib n-ö normaalne elu. Akadeemilises diskursuses pole miski must-valge ja selle sisenemine minu tavaellu on keeruline.“

Teised tudengid tõi välja piinlikke olukordi, mis võivad juhtuda, kui pereliige kuulab pealt vestluse katkendit või saab väitest, teadmata konteksti, valesti aru. Sellised olukorrad võivad kergesti tekitada ebamugavust ja põhjustada arusaamatusi või antagonismi. Oluline probleem on väikeste laste tahtmatu viibimine ruumis, kus toimub akadeemiline seminar (Markowska-Manista & Zakrzewska-Olędzka, 2020). Mitmed üliõpilased, kellel on kas oma lapsed või nooremad õed-vennad, tõid välja selle probleemi, mis võib olla problemaatiline ka tundlike teemade arutamise puhul. Teatud arutelusid või sisu ei tohiks läheduses mängivad lapsed fragmentaarselt kuulda või näha, näiteks genotsiidi, lapssõdurite, kõrvalekallete, patoloogiate, laste väärkohtlemise, inimkaubanduse teemal (Hall, 2020). Ja viimane küsimus, mida kaaluda, oli haigus. Haiged õpilased, kes soovisid seminaril osaleda veebis, said seda teha, kuna nad ei pidanud kodust lahkuma. Ent analüüsitud juhtumi puhul said nad ainult kuulata, mitte osaleda. Õpilased väitsid, et nendes olukordades tundsid nad end kurvana, sest oleksid tahtnud võtta aktiivsemalt osa.

 

Kuidas kirjeldatud olukorda lahendada?

 

Õppejõud otsustas üliõpilaste hindamise läbi viia veebis, et mõista osalejate erinevaid vajadusi, kui nad arutlevad potentsiaalselt tundlikel teemadel veebikeskkonnas. Tudengite kutsumine oma arvamust avaldama oli ka õpilaste osalemise julgustamise vorm. Üliõpilased said vastata järgmistele küsimustele (vajadusel veebis, anonüümselt):

  • millal on konkreetne teema vastuoluline ja millal tundlik? Vastake küsimusele, keskendudes oma kogemustele ja teadmistele.
  • Milliseid väljakutseid, mis on seotud tundlike teemade ja nende rakendamisega meie klassis, näete?
  • Milliseid piiranguid või probleeme selliste teemade ja selle rakendamisega meie klassis näete?
  • Kuidas saab sellistel teemadel arutelu Internetis eetiliselt ja mittediskrimineerival viisil läbi viia? Kirjutage mõned näited.
  •  Milliseid strateegiaid valiksite selle teema veebitunnis arutlemiseks?
  • Mis võib teie jaoks olla piiravaks teguriks veebitunnis osalemisel vastuolulise teema arutamisel?
  • Milline on parim viis ülalkirjeldatud piirangutega toimetulemiseks?

 

online_teaching_-_student_feedback_on_sensitive_topics.pdf

 

Kasutatud kirjandus:

Hall, J. J. (2020). Approaching “sensitive” topics: criticality and permissibility in research-led teaching about children, sexualities, and schooling. Journal of Geography in Higher Education, 44(2), 248-264.

Markowska-Manista, U., & Zakrzewska-Olędzka, D. (2020). Family with children in times of pandemic–what, where, how? Dilemmas of adult-imposed prohibitions and orders. Society Register, 4(3), 89-110.

Nikischer, Andrea (Buffalo State College), Teaching Sensitive Topics Online (online presentation), 2019. Available at: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=auqNbLhj40M&list=PLgQKAIaYkVaJfPNd1BcImvtrGFebY9dWw&index=3&t=0s