Kõrge lisandväärtusega tervist edendavad vadakutooted
TEM-TA28 “Kõrge lisandväärtusega tervist edendavad vadakutooted” (01.01.2024−30.09.2028)

Koordinaator Tartu Ülikool, Meditsiiniteaduste valdkond, bio- ja siirdemeditsiini instituut
Finantseerija: Sihtasutus Eesti Teadusagentuur
Hapu vadak on kohupiima või kodujuustu tootmise kõrvalsaadus. Vaatamata heale koostisele ja omadustele on tema inimtoiduks kasutamine seni olnud marginaalne. Teisalt on inimkonna vananemise ja lääne dieediga liialdamise tõttu jõudsalt kasvamas erinevate tervisprobleemide ja haigustega inimeste arv. Projekti eesmärgiks on hapu vadaku väärindamine uudseteks teaduspõhisteks tervistavateks vadakujookideks. Tahame arendada funktsionaalseid tooteid 4 fookusgrupile: inimesed vanuses 55+, et ennetada vanadushaprust ja vananemisega kaasnevaid haigusi, ning kolm patsientide gruppi, et parandada nende tervisenäitajaid ja elukvaliteeti: bariaatrilise ehk kaalukirurgia patsiendid, vaginiidiga patsiendid ning Parkinsoni tõvega patsiendid. Lisaks laboriarendusele plaanime tõestada tervisemõjusid kliinilistes uuringutes. Projekti oodatavaks tulemuseks on neli kõrge lisandväärtusega teaduslikult tõestatud tervistavate omadustega vadakujoogi prototüüpi, mis on valmis tootearenduseks ettevõtte baasil.
Sour whey is a by-product of curd or cottage cheese production. Despite its good composition, its use for human consumption has so far been marginal. On the other hand, the number of people with various health problems and diseases is rapidly increasing due to the aging of mankind and the overdoing of the Western diet. The goal of the project is to enhance the sour whey into new science-based healthy whey drinks. We want to develop functional products for 4 focus groups: people aged 55+ to prevent old age frailty and aging-related diseases, and three patient groups to improve their health markers and quality of life: bariatric surgery patients, vaginitis patients, and Parkinson’s disease patients. In addition to laboratory development, we plan to prove the health effects in clinical trials. The expected result of the project is four prototypes of high added-value whey drink with scientifically proven health properties, which are ready for product development on a company basis.