
Suu- ja hambahaigused
Dieet
Hambakatu kooslust (kariogeensete ehk kaariest tekitavate bakterite osakaalu selles) ja kasvu reguleerib süsivesikute tarbimise hulk ja sagedus.
![]() |
Lisaks on mitmeid toidus leiduvaid aineid, mis vähendavad kariogeensust.
Kaariese tekke riski vähendavad toidud mis:
- vähendavad kaltsiumfosfaadi väljalahustumist hambapinnast
- sisaldavad rohkesti kaltsiumi
- sisaldavad antibakteriaalseid aineid
- ained, mis pärsivad bakterite arengut ja seeläbi hambakatu moodustumist
- ei sisalda vabu suhkruid (kõige olulisem!)
Ksülitool on looduslik suhkur, millel on tõestatud kariogeensete mikroobide elutegevust pärssiv toime – see suhkur ei ole suuõõnebakterite poolt metaboliseeritav. Parima tulemuse jaoks tuleks ksülitooli tarvitada regulaarselt, iga söögikorra järgsel, 4-5 korda päevas, summaarselt 5-7 grammi päevas.