Suu- ja hambahaigused

Dieet

Hambakatu kooslust (kariogeensete ehk kaariest tekitavate bakterite osakaalu selles) ja kasvu reguleerib süsivesikute tarbimise hulk ja sagedus.

huuumark.pngRafineeritud suhkute tarbimise limiteerimine on peamine kaariese kontrolli faktor.

Lisaks on mitmeid toidus leiduvaid aineid, mis vähendavad kariogeensust.

Kaariese tekke riski vähendavad toidud mis:

  • vähendavad kaltsiumfosfaadi väljalahustumist hambapinnast
  • sisaldavad rohkesti kaltsiumi
  • sisaldavad antibakteriaalseid aineid
  • ained, mis pärsivad bakterite arengut ja seeläbi hambakatu moodustumist
  • ei sisalda vabu suhkruid (kõige olulisem!)

Ksülitool on looduslik suhkur, millel on tõestatud kariogeensete mikroobide elutegevust pärssiv toime – see suhkur ei ole suuõõnebakterite poolt metaboliseeritav. Parima tulemuse jaoks tuleks ksülitooli tarvitada regulaarselt, iga söögikorra järgsel, 4-5 korda päevas, summaarselt  5-7 grammi päevas.

joon36.png

Allikas: http://www.cherrygum.com/is-xylitol-the-new-fluoride/
Accept Cookies