Suu- ja hambahaigused

Kaariese etioloogilised faktorid

Kaariesel on palju põhjuseid, mõned neist otsesed, millede puudumisel kaariest ei arene ning teised kaudsed, mis vastavalt kas soodustavad kaariese teket ja kulgu või kaitsevad.

huuumark-pikk.pngOtsesed faktorid: 
    • Mikroorganismid. Happeid tootvad bakterid; eriti kui nad toodavad ekstratsellulaarseid polüsahhariide.
    • Hamba morfoloogia. Fissuuride sügavus, emaili paksus, emaili mineraalide sisaldus jpms.
    • Aeg. Süsivesikute tarbimise sagedus ja nende kokkupuute aja pikkus hambapinnaga.
    • Süsivesikud. Dieet – eeskätt fermenteeritavate süsivesikute hulk ja vorm.

joon10.png

Allikas: Fejerskov O, Manji F. Reactor paper: risk assessment in dental caries. In: Bader JD, ed. Risk assessment in dentistry. Chapel Hill: University of North Carolina Dental Ecology, 1990: 215–17. (http://cariology.wikifoundry.com/)

Kõige olulisem kaitsefaktor meie suus on sülg – sülje hulk, koostis, puhverdusvõime, mineraalide sisaldus ja palju muud (vaata diagrammi).

Muud faktorid, mis on kaariese tekke riskiga seotud, on näiteks individuaalsed hügieeni- ja toitumisharjumused, sotsiaalne- ja majanduslik tase ning paljud teised tervisekäitumist kujundavad ja mõjutavad tegurid.

Üks kõige olulisemaid neist teguritest on süsivesikute rikaste vahepalade ja -jookide tarbimine. See on ühtlasi ka teiste levinumate mittenakkuslike üldhaiguste riskifaktoriks. Tervishoiutöötaja kohustus on patsiente kõrge süsivesikute tarbimisega kaasnevatest probleemidest teavitada.

Accept Cookies