
Suu- ja hambahaigused
Kaariese etioloogilised faktorid
Kaariesel on palju põhjuseid, mõned neist otsesed, millede puudumisel kaariest ei arene ning teised kaudsed, mis vastavalt kas soodustavad kaariese teket ja kulgu või kaitsevad.
![]()
|
Allikas: Fejerskov O, Manji F. Reactor paper: risk assessment in dental caries. In: Bader JD, ed. Risk assessment in dentistry. Chapel Hill: University of North Carolina Dental Ecology, 1990: 215–17. (http://cariology.wikifoundry.com/)
Kõige olulisem kaitsefaktor meie suus on sülg – sülje hulk, koostis, puhverdusvõime, mineraalide sisaldus ja palju muud (vaata diagrammi).
Muud faktorid, mis on kaariese tekke riskiga seotud, on näiteks individuaalsed hügieeni- ja toitumisharjumused, sotsiaalne- ja majanduslik tase ning paljud teised tervisekäitumist kujundavad ja mõjutavad tegurid.
Üks kõige olulisemaid neist teguritest on süsivesikute rikaste vahepalade ja -jookide tarbimine. See on ühtlasi ka teiste levinumate mittenakkuslike üldhaiguste riskifaktoriks. Tervishoiutöötaja kohustus on patsiente kõrge süsivesikute tarbimisega kaasnevatest probleemidest teavitada.