Oskuste hinnangu ja tegevuse keerukuse mõju motivatsioonile

Sageli kipuvad inimesed tegutsema enda mugavustsoonis: võetakse ette tegevused, mis on tuttavad ja lihtsad ning milles inimene peab enda oskusi heaks. Muidugi on sellises olukorras mugav tegutseda, kuid see, kui oleme teinud asju alati ühte moodi, ei tähenda seda, et teistmoodi poleks mõistlikum, arendavam või tõhusam.

Järgnevalt analüüsime erinevaid olukordi, kus inimese motivatsioon ja enesetunne tegevust sooritada on erinevad ja sõltuvad kahest asjast: kui proovilepanev on ülesanne ning kuivõrd inimene tunneb, et suudab ülesannet sooritada (vt joonist).

motivatsioon

Õpijuhis

videoEsimeseks ülesandeks vaata järgnevat videot: https://youtu.be/Xj5QJp5I71c

ülesanneTeise ülesande raames saad analüüsida enda tegevusi ja motivatsiooni. Selleks leia endale paber ning joonista sinna eelmise ülesande videos nähtud tabel. Leia igasse lahtrisse erinev tegevus. 

Siin on näiteks Mari tegevused ja selgitused. 

tabel

Mis on voogamine? Voogamine tähendab staadiumit, kus sa aktiivselt töötad mingi eesmärgi kallal. See tähendab täielikku keskendumist, kontrolli olukorra üle, täielikku kaasahaaratust ja ajataju muutumist. Selle ülesande eesmärk on panna ennast seda kogema. 

töölehtSelleks lae alla voogamise_tooleht.docx ja täida see ära.