Invasiivsete võõrliikide ja kliimamuutuste mõju Eesti mereökosüsteemidele

Võõrliikide lasteraamat

Projekti toel on valminud võõrliikide teemaline lasteraamat, mille peaeesmärgiks on äratada lastes sügavamat huvi meres toimuva vastu ning anda hoogu mereteadust tutvustavatele tegevustele. Teadlikkuse tõstmine võõrliikide teemal ja nende leviku ning mõju tutvustamine ja lastele arusaadavaks tegemine ning selle teema vastu huvi äratamine on olulise tähtsusega, mängides olulist rolli elus edasiste otsuste ja valikute tegemisel. Raamatu koostamisel on silmas peetud, et see oleks praktiline, õpetlik ja lihtsasti loetav. Eesti mere võõrliike tutvustav raamat on mõeldud kasutamiseks toetava materjalina õppetöös ja huviringides.

Raamatut on trükitud 5000 eksemplari ja jagatakse Eesti üldhariduskoolidele ning huviharidusega tegelevatele asutustele.

Lasteraamatus „Kutsumata külalised Eesti meres“ on juttu nii mikroskoopilistest kui silmaga nähtavatest võõrliikidest. Raamatu 32. leheküljel on kokku käsitletud 12. võõrliiki, kellest osa on Eesti vetesse saabunud juba väga ammu ja teised alles hiljuti. Hiljutisemad (viimase 30 aasta jooksul) Eesti vetesse toodud liigid on vesikirbulised pikasabaline konksik ja ümar rübik, samuti vööt-kirpvähk, elegantne krevett, virgiinia korgitsuss, ogajas tolmuhari, mehhiko kiilkarp, harrise mudakrabi ja ümarmudil ning juba pikemat aega (sajandeid) Eesti vetes elutsenud liiva-uurikkarp, tavaline tõruvähk ja muutlik rändkarp. Igaühe kohta neist saab raamatust teada, milline ta välja näeb, kui suur ta on, mida ta sööb, kus teda näha võib ning millist mõju ta on avaldanud meie kohalikule mere ökosüsteemile. Lisaks liikide käsitlusele on juttu ka sellest, kuidas võõrliigid ühest piirkonnast teise levivad ning mida inimene ise saab teha, et võõrliikide levimist ära hoida.

Vaata ja lae raamat alla siit raamatut siit:   KUTSUMATA KÜLALISED LÄÄNEMERES

Pildid vasakult paremale:. Hariliku rändkrabi vastne (Rhitropanopeus harrisii), tavalise tõruvähi vastne (Amphibalanus improvisus), elegantne krevett (Palaemon elegans), vöötkirpvähk (Gammarus tigrinus), ümar rübik (Evadne anonyx; alumine), Virgiinia korgitsuss (Marenzelleria neglecta) ja ümarmudil (Neogobius melanostomus). Autor: Lennart Lennuk