Sõnaraamat

  • Farmaatsia
    Rakendusteadus ravimite valmistamisest, kasutamisest jne. On õpetus ravimite füüsikalistest, keemilistest, farmakoloogilistest, toksikoloogilistest ja mikrobioloogilistest omadustest, samuti õpetus ravimite välja töötamisest, valmistamisest, säilitamisest, analüüsimisest ja kasutamisest ning sellega liituvast majanduslikust ja juriidilisest taustast.
  • Farmakokineetilised omadused

    Raviaine omadused, mis võimaldavad hinnata raviaine käitumist organismis ja teada saada, mida inimese organism teeb ravimiga. Vaadeldakse raviaine imendumist, jaotumist, metabolismi ja eritumist ning nende protsesside toimumise kiiruseid. Biofarmaatsia valdkonna uuringutes käsitletakse eraldi veel ka raviaine vabanemist ravimvormist, mis peab aset leidma enne raviaine imendumist. Sellest tulenevalt võib ravimvorm mõjutada raviaine farmakokineetikat.

  • Farmakoloogiline toime
    Ravimite oodatav toime organismis, raviaine aine molekulide ja üldjuhul retseptoriks nimetatava rakulise koostisosa vastastikune toime organismis.
  • Farmatseut

    Erialase kutsekõrgharidusega tervishoiutöötaja, kes tunneb ravimite koostist, toimeid, koos- ja kõrvaltoimeid teiste ravimite ja toidulisanditega ning teab, kuidas ravimeid valmistatakse. Farmatseudi tööks on peamiselt kvaliteetse ravimabi pakkumine ja terviseprobleemide/haiguste ennetamine. Farmatseudid töötavad peamiselt üldapteekides, aga ka haiglaapteekides, ravimihulgimüügifirmades ja ravimifirmade esindustes.

  • Farmatseutiline ekvivalentsus

    Kaks ravimit sisaldavad sama raviainet sama suurtes annustes samas ravimvormis.

  • Farmatseutiliselt alternatiivsed
    Kaks ravimit sisaldavad sama raviaine erinevaid keemilisi vorme (soolad, estrid, polümorfid jne.) erinevates ravimvormides ja erinevates annustes.