Steriliseerimine

Steriliseerimise abil on võimalik vähendada bioloogilist saastatust meditsiini- või toiduainepakenditel, töödelda maitseaineid (muude toidukaupade töötlemine bioloogilise saastatuse vähendamiseks ja säilivusaja pikendamiseks on Euroopa Liidus keelatud, kuid mujal maailmas laialt levinud). Steriliseerimise tulemusena ei tohi ühe miljoni eseme kohta olla üle ühe elava mikroorganismi. Steriliseerimiseks on võimalik kasutada erinevaid meetodeid: kuumutamine, aurutamine, ioniseeriv kiirgus jne. Plastikesemete steriliseerimiseks on kiirgus kõige sobivam.

Eestis kasutatakse steriliseerimiseks Co-60 kiirgusallikat ning tegevus toimub ligi 170 cm paksuste seintega betoonist punkris (kiirguskambris) gammakiirgusega, mille eesmärgiks on bioloogilise saastatuse vähendamine (steriliseerimine). Eelkõige töödeldakse mitmesuguseid ühekordselt kasutatavaid meditsiinitarbeid,  nt süstlad,  sondid, verealused, plaastrid, haavapuhastusvahendid jne.

Meditsiiniasutustes igapäevaselt kasutatavad riided, kirurgilised kindad, süstlad jne steriliseeritakse, et tappa mikroorganismid. Kuna kiirgusega sterilisatsioon ei põhjusta toodete temperatuuri tõusu, siis on kasutusvaldkond lai. Oluline eelis kiirgusega steriliseerimiseks on ka see, et steriliseerida saab pärast pakendamist ning koos pakenditega. Seega on protsessi hind odavam.