Hapuvadak
Hapu vadak
Hapu vadak on kohupiima või kodujuustu tootmise kõrvalsaadus, mida hoolimata heast koostisest pole võimalik algsel kujul inimtoiduks kasutada, eelkõige liighapu maitse tõttu. Ka jäävad kasulike komponentide hulgad sageli alaläviseks. Püüdsime seda olukorda parandada kompleksse teaduspõhine innovaatiline väärindamise abil.
TAIMSED LISANDID
Katsetasime erinevate taimsete lisandite pulbreid ja ekstrakte, sh puuviljad, marjad ja maitsetaimed, nii ühekaupa kui kombinatsioonidena. Edasisteks katseteks valiti kaks kombinatsiooni, mille omaduste skoor oli optimaalseim.
VITAMIINID, MINERAALID
Mitmekülgse teaduspõhise ja inimorganismi ainevahetuse-põhise analüüsi tulemusena selgitati välja need komponendid, mis ühelt poolt sobituksid funktsionaalse vadakutootega, teiselt poolt oleksid tervist-toetavad ning sihtgruppide jaoks olulised fookusained.
PROBIOOTILISED BAKTERID
Probiootikum on inimese organismist pärinev elus mikroob, mis kindlates annustes manustatuna avaldab kasulikku toimet inimese tervisele. Probiootilistel bakteritel on tüve-spetsiifilised kasulikud omadused mõjutamaks erinevate haiguste riske. Kasutasime oma arendustöös Tartu Ülikoolis asuvat Inimese Mikrobioota Biopanka (HUMB), kus leidub üle 3000 laktobatsillitüve (www.eemb.ut.ee). Valisime vadakusse lisamiseks välja kõige soodsama metaboloomilise profiiliga tüved.
Projekti käigus saime valmis hea maitsega ja tervist-toetavate omadustega vadakujoogi prototüüpi.
Jätkuprojekti raames soovime teostada kliinilise uuringu, et demonstreerida nende toodete mõju tervisele.
Kuula ka Vikerraadio saadet „Nutikas“, mis oli eetris 9. septembril 2021: https://vikerraadio.err.ee/1608319790/uudis-lauri-varik/1366283
.