Ülevaade ja tulemused CanSat 2022 võistlusest

 

purksatelliit20.-25. juunil kogunesid Itaalias Castel San Pietro Terme linnas 25 meeskonda 21st ESA liikmesriigist ja neljast külalisriigist, et osaleda Euroopa CanSat 2022 võistlusel! Üritusest võttis osa rohkem kui 200 inimest, sealhulgas žürii liikmed ja töötajad.

Mis on CanSat:

CanSat on Euroopa Kosmoseagentuuri poolt algatatud üleskutse, mis kutsub õpilasi üle kogu Euroopa ehitama ja üles lennutama limonaadipurgi suurust minisatelliiti.

Õpilaste ülesandeks on sobitada kõik peamised satelliidis leiduvad alamsüsteemid, nagu näiteks võimsus, andurid ja sidesüsteem, karastusjoogi purgi mahu ja kujuga. Kui CanSat on valmis ehitatud,  toimub selle lennutamine. Minisatelliit lennutatakse üles raketiga kuni umbes ühe kilomeetri kõrgusele või kukutatakse alla platvormilt, droonilt või õhupallilt. Seejärel algab tema missioon, mis hõlmab endas mõnda teadusliku eksperimendi ja/või tehnoloogia tutvustamise läbiviimist, ohutu maandumise saavutamist ja kogutud andmete analüüsimist.

Ülevaade ja tulemused CanSat 2022 võistlusest:

Esimesel päeval, enne minisatelliitide lennutamist, pidid õpilased esitama žüriile oma projekti ülevaate, läbima edukalt tehnilise kontrolli ja droonilt kukkumise testi. Sellega ühele poole saades, olid võistluse teise päeva stardiks valmis kõik 25 CanSati. Minisatelliitide lennutamiseks kasutati 13 raketti. Maandumisjärgselt, pärast põhjalikku otsingut, õnnestus üles leida 21 CanSati satelliiti. Seejärel, 23. juunil, oli meeskondade ülesandeks teha žüriile ja publikule veel oma viimane ettekanne koos oma missiooni analüüsiga ning võiski jääda tulemusi ootama.

24. juunil, peale põhjalikku kaalumist, kuulutati välja võitjad järgmistes kategooriates:

Parima CanSati projekti auhind läks seekord Šveitsist pärit meeskonnale YesWeCan: meeskonna missiooniks oli mõõta elu olemasolu nende CanSati maandumiskohas. Selleks panid nad oma purgi sisse hermeetiliselt suletud steriliseeritud katseklaasi toitaineterikka lahusega. Pärast purgi maandumist tõi pump süsteemi õhku, võimaldades sellega potentsiaalsetel bakteritel ja elusorganismidel lahuses kasvada.

Väljapaistva teadusmissiooni auhind läks Belgiast pärit CosmicSatile: meeskond keskendus müüoni tuvastamisele, kasutades kahte Geigeri loendurit, mis töötasid kokkusattumus printsiibi põhimõttel. Nende teaduslikud eesmärgid olid tõestada erirelatiivsusteooriat ja testida Päikese aktiivsuse mõju kosmiliste kiirte kiirusele.

Kõrgeima tehnilise saavutuse pälvisid kreeklased Team FireSat: nende eesmärk oli koguda atmosfäärist andmeid, mis viitavad tule leviku ohule ning tulekahju puhkemise korral jälgida selle kulgu reaalajas, kogused paralleelselt andmeid tulekahju tagajärgede ja mõju kohta seda ümbritsevatele aladele.

Professionaalseima meeskonna auhinna pälvis Prantsusmaa meeskond FinderSat: nende missioon keskendus ilmaandmete kogumisele, edastamisele ja salvestamisele (temperatuur, niiskus, pilveaktiivsus heleduse ja atmosfäärirõhu kõikumiste kaudu, tolmu hulk, seismiline aktiivsus) ning planeedist videote tegemisele, et paremini mõista selle keskkonnatingimusi.

Parima teavitustöö auhinna pälvis võistkond Go A.C.T. Tüdrukud Itaaliast: nende ülesanne seisnes keskkonnaanalüüsis, mis viidi läbi süsinikdioksiidi (CO2) ja osooni (O3) kontsentratsiooni mõõtmise kaudu õhus ning pinnase termilise analüüsi tegemises.

Žürii autasustas eriauhinnaga ka Lënster Space FalCani meeskonda Luksemburgist, kelle CanSat läks õnnetult kaduma koos pagasiga. Meeskond ei andnud siiski alla ning nad töötasid sihikindlalt ja visalt, et valmistada kiiresti nullist uus CanSat.

ESA tänab kõiki meeskondi, žürii liikmeid ja Sierrafoxi töötajaid suure panuse eest ürituse õnnestumisse!

Vaata pildigaleriid ja põhjalikumat infot ürituse kohta ka ESA Education sotsiaalmeediast ja kodulehelt.

Kui ka Sina sooviksid järgmisel aastal oma meeskonnaga sellel põneval üritusel osaleda, siis liitu meie CanSati üleskutsega. Rohkem informatsiooni leiad siit.

cansat_2022_meeskonnad