Näidisjuhtumi 6. osa

ylesanne Näidisjuhtumi 6. osa

Taskur OÜ püsikuludeks on näiteks veebipoe halduskulu, ruumide rent ja kommunaalteenused (vesi ja kanalisatsioon, elekter), internet ja telefon, pangakulu, kindlustusmakse, seadmete hooldus ja remont, kontoritarbed ja väikevahendid, koolituskulud, raamatupidamine jne.

Tabel 5. Taskur OÜ püsikulud

püsikulu

 

Püsikuludena on toodud ruumide rent, kodulehe ja veebipoe haldustasu, turunduskulud, kommunaalteenused, elekter, kontoritarbed, seadmete hooldus, kindlustus, pangakulu, pikaajalise laenu tagasimakse, raamatpidamine, õigusabi, internet ja telefon, koolituskulu ja käibemaks.

Ruumide rent ja sellega seonduvad kommunaal-, kindlustus-, interneti-, telefoni- ning elektrikulud on vajalikud tootmistegevuse teostamiseks. Kui rent, kindlustus, telefoni- ja internetipakett on kokkuleppeline ja kindel summa igal kuul, siis elektri- ja kommunaalkulud sõltuvad hooajast, olles suuremad talveperioodil ja väiksemad suveperioodil. Olenevalt tegevusalast võivad ka suvel olla kulud muutumatud, näiteks juhul kui ruum vajab suvel jahutamist.

Kodulehe ja veebipoe haldustasu makstakse ettevõttele, kes kord kahe kuu jooksul vaatavad veebilehe üle ning teostavad vajalikud hooldustegevused.

Turunduskulud sisaldavad nii turundusettevõttelt tellitud turundustegevuse maksumust kui ka jooksvaid turundustegevustega seonduvaid kulusid nagu trükiste ja visiitkaartide tellimine, sotsiaalmeedias ostetud tasuline reklaam jne. Siia alla tuleb ka arvestada tasuta jagatavad näidised, loositavad tooted ja teenused ning muud turundustegevusega seonduvad kulud.

Kontoritarvete kuludes on toodud nii kirjutusvahendite ja paberikulu, kuid ka nt. soetatavale printerile tooneri maksumus.

Seadmete hoolduse ja remondi kulu on eelarvestuslik, arvestades, et pea igapäevaselt kasutuses olevad masinad võivad vajada teatava perioodi tagant hooldust või remonti.

Pangakulu on samuti alustaval ettevõttel väike, kuid püsiv kulu, mis aastase arvestuses võib olla küllaltki tajutav.

Õigusabi kulud on sisse arvestatud alguses ja töölepingute ettevalmistamise perioodidel. Antud teenus on vajalik selleks, et iseseivalt koostatud lepingud kaitseksid osapoolte huve ja oleksid õiguslikult korrektsed.

Raamatupidamisteenus tellitakse antud juhul teenusena sisse, kuna nii väikesel ettevõttel ei ole majanduslikult otstarbekas ise raamatupidajat palgata. Teenuse hind on esimesel tegevusaastal planeeritud muutumatuna, kuid siinkohal tasub tähelepanelik olla tootmise suurenemise korral. Töömahu kasvamisel on võimalik, et raamatupidamisettevõte soovib hinda tõsta.

Koolituskulu on vajalik eelkõige neil juhtudel, kui töö teostamine vajab spetsiifilisemaid teadmisi või oskuseid. Antud juhul on planeeritud üks koolitus juulis 2022 hinnaga 100€.

Käibemaksukohuslus tekib 40 000€ suuruse käibe tekkimisel. Antud naidisjuhtumi puhul seda summat ei ületata ja käibemaksukohuslust ei teki.


test 3.1 Ülesanne 

Liigita Taskur OÜ kulud:


test Ülesanne


test Ülesanne. Millise ajavahemiku peale peaks Taskuri meeskond planeerima:


test Ülesanne

 


test Harjutusülesanne

Alates juulist 2022 otsustatakse hakata palka maksma Margile, kelle palgasoov on 0,5 kohaga töötades 724€/kuus brutotasuna.

Accept Cookies