Oskuste arendamise maatriks

Vahel on meil juba oskusi, millega tööd teha. Teisalt ei pruugi me soovida teha mõnda tööd, mida hästi oskame, kui me tegevust ennast ei naudi. Mõnikord tundub mõni valdkond väga huvitav, kuid pole olnud tegevusega kunagi lähemat kokkupuudet.

Järgnev ülesanne aitabki selliseid tegevusi ja oskusi kaardistada:

1. videoVaata videot: https://youtu.be/cVptL1WOoqs

2. Leia endale suur (soovitatavalt vähemalt A3) paberileht või ava joonistusprogramm. Paiguta oskusi ja soove märkivad vektorid joonisele nii, et tekib oskuste ja soovide maatriks. Maatriksi vasakpoolne alumine nurk märgib piirkonda, kus oskused ja soovid puuduvad, keskosas paiknevad need tegevused, mida natukene oskan ja natukene ka soovin osata ja ülal paremal nurgas asuvad tegevused, mida ma hästi oskan ja millest olen ka huvitatud (vt järgnevat joonist).

maatriks1

3. Kanna joonisele kõik oskused, tegevused, ametid, valdkonnad, mis sulle huvi pakuvad. Paiguta need vastavalt sellele, kuivõrd neid juba oskad ja kuivõrd neid soovid osata (vt järgnevaid jooniseid).

NB! Kõiki lahtreid skaalal täitma ei pea, aga mõtle kindlasti mitmete tegevuste ja/või ametite peale, mida teed või soovid teha. Seega võib ühes lahtris olla ka mitu tegevust. Pane tähele – üht tegevust võib kohata mitmes ametis ja seega tasub ennekõike keskenduda just tegevuste leidmisele!

maatriks2

maatriks3

4. mõtlePeale täitmist,

  • vaata, kas Sinu jaoks hakkab valminud maatriksi puhul silma mingeid seaduspärasusi selle kohta, mis Sulle meeldib ja mis ei meeldi ning mõtle, kuidas on eelistuste paiknemine seotud Sinu oskustega.
  • vaata üle tegevused ja oskused, ja mõtle, kas mõnda oskust tahaksid Sa tulevikus näha mujal lahtris? Mis on kõige esimene samm, mida pead tegema, et sinna suunas liikuda? Millal on esimene võimalus selle sammu tegemiseks?
  • vaata maatriksit ja mõtle, mis ametid võiksid sobida just Sulle? Millised on välistatud? Millised meeldivad, aga vajaksid lisa oskuseid?
  • võid soovi korral tervet valminud maatriksit arutada ka mõne lähedase inimesega ning miks ka mitte spetsialistiga (nt nõustaja, psühholoog, karjäärispetsialist) – jällegi võivad teised märgata seaduspärasid, mille peale ise ei tulekski.
Accept Cookies