Enese tundmaõppimine kui karjääri kujundamise „võti“

 

Igaühel meist on oma iseloom, olemise laad ja eripära. Nii ka Sinul. See teeb Sind erakordseks ja huvitavaks. Sinu unikaalsus on see, millega teised suhestuvad. Sinu unikaalsus on see, mis toob Sulle töö, kliendid või müügiedu. Sinu unikaalsus on see, miks inimesed tahavad Sinuga koostööd teha, Sinuga koos aega veeta. Sinu ainulaadsus – see oled Sina.

Enese tundmaõppimine on karjäärikujundamise “võti”. Väga oluline on tunda enda isiksuseomadusi. Enesetundmine aitab otsustada, mida oma ellu soovid, milline tegevus Sulle sobib, mida suudad hästi teha ja milles tuleb end arendada. Enese tundmaõppimisel on oluline eneseanalüüs. Samas aga tuleb leppida teadmisega, et me ei tea endast kunagi absoluutselt kõike.

Oma potentsiaali avastades ja seda ellu rakendades küpseb ka inimese isiksus. Kui oled avatud kõigele uuele ja soovid areneda, näed ka uusi väljakutseid, mille abil areneda.

Seda, kes Sa praegu oled ehk Sinu isiksust on kujundanud ja mõjutanud suuresti Sinu geneetiline pagas, aga ka keskkond – vanemate ja sõprade hoiakud, väärtushinnangud ja elamisviis. Isiksus ei ole aga kunagi valmis – vaimne arenemine ja muutumine on elukestev protsess. Seega soovi korral saad oma isiksust arendada selliseks nagu soovid. Isiksuse kujunemisel mängib suurt rolli, millised eesmärgid endale rahulolu ja õnne saavutamiseks seatakse. Tugevat isiksust iseloomustavad tahtejõud, põhimõttekindlus, võime end ise juhtida, allumatus hetkeahvatlustele ja sisemine tasakaal. Selle saavutamiseks on vaja tegeleda eneseanalüüsiga ja enese arendamisega.

Sellest, kui palju ja mida inimene endast teab ning kuidas ta sellesse ise suhtub, sõltub tema enesekindlus. Ka enesekindlust saab endas arendada. Sisemine enesekindlus tähendab, et Sina kui isik tead, kes Sa oled, ja annad endast parima. Keegi ei saa Sinult enamat nõuda. See tähendab, et julged seista oma mina ja oma tegude eest. Kui tead, kes Sa oled, on võimalik muuta asju, mis tunduvad Su elus valed. Enesekindlus annab sisemise turvatunde – Sa tead, kes Sa oled ja meeldid endale sellisena. Enesekindlana tunned, et oled tubli. Nii usud endasse, julged proovida uusi asju, suudad astuda vastu raskustele ning oled rahulolev, avatud, rõõmus ja sõbralik.