2.3.1 Tulemuste kolmikmõõtme kontseptsioon

 2.3.1. TULEMUSTE KOLMIKMÕÕTME KONTSEPTSIOON

Jätkusuutlikkuse mõõtmiseks kasutatakse John Elkingtoni poolt 1994. aastal välja töötatud tulemuste kolmikmõõtme kontseptsiooni. Kolmikmõõtme (Triple Bottom Line) põhimõtte kohaselt tuleb organisatsiooni terviklikku tulemuslikkust mõõta lisaks majandusnäitajatele (kasum) ka keskkonna- (planeet) ja sotsiaalsete (inimesed) kriteeriumide alusel (Elkington, 1998).

 

Säästev areng eeldab majandusliku heaolu, keskkonnakvaliteedi ja sotsiaalse õigluse tagamist, seetõttu tuleks ettevõtjal rahalise kasumi kõrval arvestada ka oma tegevuse keskkonna- ja sotsiaalseid aspekte. Levinud ingliskeelne lühend t. k. kohta on Triple P – kolm P-d (people, planet, profit), eesti keeles inimesed, looduskeskkond, kasum (Säästva Arengu Sõnaseletusi).

joonis

Elkington (1998) kirjeldas majanduslikku mõõdet kui ettevõtte majanduslikult jätkusuutlikku tegevust, kus tulemuste saavutamiseks võetakse kasutusele erinevad kapitali vormid:

  • Füüsiline kapital: masinad, seadmed jne,
  • Finantskapital (raha),
  • Inimkapital (kogemused, oskused ja muud teadmistel põhinevad tegurid.

 

Majanduslikule mõõtmele on lisatud sotsiaalne mõõde: tähelepanu on pööratud nii lapstööjõu ja orjatöö mittekasutamisele, õiglasele tasule kui ka sellele, et töötajad oleksid pärit kohalikust kogukonnast. Keskkonnaalane mõõde on lisandunud kõige hiljem, kuid on samas kõige kiirema arenguga. Keskkonnalane mõõde võtab arvesse planetaarseid piire, st. sel viisil tarbides ja populatsiooni kasvatades ei ole võimalik jätkusuutlikult toota.

 

Majanduslikult (economic) on ettevõte jätkusuutlik, kui teenib kasumit, mis annab võimaluse jätkuvalt tegutseda. Kasumi teenimisel tuleb arvestada ka keskkonna (ingl k environmental) ning sotsiaalsete (ingl k social) mõõtmetega. Nende mõõtmete koosmõjusid nimetatakse ökomajanduslikuks (eco-economy), sotsiaalmajanduslikuks (socioeconomy) ja sotsiaal-keskkonnaalaseks (socio-environmental). (Bilim ja Haziran, 2016) Siinkohal on oluline ka ökoefektiivsus, mille puhul pakutakse konkurentsivõimelise hinnaga tooteid ja teenuseid, mis rahuldavad inimeste vajadusi ja tagavad hea elukvaliteedi, vähendades samal ajal toote või teenuse keskkonnamõju (loodusvarade ja energiakasutust, saastamist, jäätmeid) kogu olelusringi vältel, nii et see on vähemalt samal tasemel Maa keskkonna taluvusvõimega.

 

Kolmikmõõtme põhimõte on edasi arendatud ka mitmete teiste teadlaste ja seaduseloojate poolt. Ettevõtted raporteerivad oma jätkusuutlikku tegevust läbi oma kodulehtede, aruandluste ja konkursside (vt. peatükk 2.4 Jätkusuutlikud ettevõtted Eestis), majandusaasta aruannete (nt. Eesti Energia) jne.

 

Jätkusuutliku ettevõtluse alaseid juhiseid annab standard ISO 26000.