Miks on eesmärgid vajalikud

MIKS ON EESMÄRGID VAJALIKUD

il

ylesanne Milliseid eesmärke oled endale varem seadnud seoses õppimise või tööga?

Kuidas on õnnestunud nende eesmärkide saavutamine?

⇒ enamasti saavutan oma eesmärgid

⇒ mõnikord saavutan, mõnikord mitte

⇒ tavaliselt eesmärkide saavutamine ei õnnestu

ylesanne Loe läbi järgnev tekst

Igal inimesel on mitmeid soove, unistusi ja vajadusi, mis mõjutavad tema tegevusi ja otsuseid. Osa nendest on seotud kaugema tulevikuga , näiteks kujutlus oma elust mitmekümne aasta pärast või töötamine unistuste töökohal peale eriala omandamist. Sellised kaugemad sihid on elus suunahoidjateks, mõjutavad inimese tegevusi ja otsuseid. Igapäevas elus seame endale eesmärke lähemaks ajaks, näiteks käia iga nädal 3 korda trennis, jõuda ettenähtud ajaks valmis praktika aruanne või õppida täna selgeks 5 võõrsõna.


Eesmärk on sinu poolt soovitud muutus, mis leiab aset tulevikus. Eesmärk võib olla millegi tegemine, teadmine või oskamine, millegi saavutamine või omamine, kuhugi jõudmine.  Eesmärk on unistus, millel on tähtaeg. Selleks, et seada endale jõukohaseid eesmärke ja kavandada teekond nendeni jõudmiseks on vaja teada üldist sihti (kuhu tahad jõuda), milline on sinu poolt soovitud muutus. Kui sinu soov on saada heade oskustega spetsialistiks või oma oskusi täiendada, et olla konkurentsivõimelisem tööturul, siis üks eesmärk sellel teel võib olla kutsekooli edukas lõpetamine ja kutseeksami sooritamine. Mida selgemalt oma kaugemat eesmärki või sihti suudad ette kujutada, seda suurema tõenäosusega selleni ka jõuad.

  
Eriala omandamisega seotud eesmärgid, milleni peavad kõik õppijad jõudma,  on õppekavas kirjas õpiväljunditena. Mida rohkem harjutada, milliseid isiksuseomadusi endas arendada, kuidas  ennast motiveerida  saab täpsustada  isiklike õpieesmärkidega. Mõne õppija jaoks võib olla  oluline näiteks arendada endas julgust küsida täiendavaid selgitusi, teise jaoks hoopis harjumine eluga õpilaskodus või töötamise ja õppimise ühendamine. Enda jaoks seatud eesmärgid aitavad õpingutele keskenduda, teha õigeid asju õigel ajal ja jätta kõrvale mittevajalikke tegevusi. Oma eesmärkides selgusele jõudmiseks on parim viis need üles kirjutada. Eesmärgid on aluseks õpingute kavandamisele. 


Pika teekonna läbimiseks peab astuma palju samme, olema valmis eduks, takistusteks ja ootamatusteks. Hästi läbimõeldud plaan on nagu kompass, mis aitab teel püsida.  Ka kaugemate eesmärkideni jõudmiseks tuleb liikuda väiksemate sammude ehk lähemate eesmärkide täitmise kaudu. 

Kui  endale oluline eesmärk on silme ees, on kergem pingutada ja hakkama saada  ette tulevate raskustega.

ylesanne Kordamiseks: Miks on isiklikud õpieesmärgid sulle vajalikud?

Accept Cookies